ZF 24

Un nou IPO gigant: Producătorul german Volkswagen se pregăteşte să listeze Porsche pe bursă

Un nou IPO gigant: Producătorul german Volkswagen se...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.09.2022, 15:24 396

Volkswagen şi-a confirmat intenţia de a tranzacţiona public o parte din preţuita sa marcă de maşini sport Porsche în câteva săptămâni, în ceea ce probabil va fi unul dintre cele mai mari debuturi publice din Germania, relatează Financial Times.

Potrivit grupului, consiliul său de supraveghere a decis să vizeze listarea la Frankfurt la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii octombrie a mărcii Porsche, „sub rezerva evoluţiilor ulterioare ale pieţei de capital”.

VW, care a dezvăluit pentru prima dată în februarie că are în vedere o ofertă publică iniţială (IPO) Porsche, a declarat că va vinde 12,5% din filiala din Stuttgart direct unor noi investitori, adăugând că Autoritatea pentru Investiţii din Qatar, unul dintre cei mai mari acţionari ai VW, a manifestat un interes puternic” de a cumpăra aproape 2,5% din această tranşă.

Acţionarii de bază ai VW, familiile Porsche-Piëch, ar cumpăra încă 12,5% din Porsche la o primă de 7,5%.

Analiştii au calculat că Porsche, care a fost în mod constant cea mai profitabilă dintre cele 10 mărci ale VW, ar fi evaluată între 60 de miliarde de euro şi de 85 de miliarde de euro.

Dacă se ajunge la o astfel de evaluare, IPO-ul Porsche ar eclipsa lista de 13 miliarde de dolari a Deutsche Telekom în 1996, la acea vreme cea mai mare din Europa.

Arno Antlitz, directorul financiar al VW, a declarat că o ofertă publică iniţială ar ajuta compania să facă o „investiţie semnificativă în noile tehnologii”, necesară în tranziţia către vehiculele electrice.

Cu toate acestea, investitorii şi-au exprimat neliniştea cu privire la momentul şi structura ofertei. Nu vor fi oferite acţiuni cu drept de vot publicului, lăsând actualii acţionari ai VW în controlul Porsche, fapt care ar complica şi mai mult corporaţia mult criticată a grupului din Wolfsburg.

În ciuda faptului că a justificat lansarea Porsche ca o mişcare care ar oferi mărcii de lux mai multă „libertate antreprenorială”, VW i-a înmânat directorului executiv Porsche, Oliver Blume, controlul general al grupului VW în iulie, anunţând că acesta va continua să servească în ambele roluri.

În urma unui sondaj al investitorilor realizat de Bernstein, peste 70% au considerat acest mandat dublu drept o mutare negativă, 40% din investitori preferând să fie amânată sau abandonată.

În cazul unei IPO de succes, VW a declarat că va convoca o adunare generală extraordinară în decembrie, la care va propune utilizarea a aproximativ jumătate din veniturile IPO pentru a plăti un dividend unic. O mare parte din acest dividend se va îndrepta către familiile Porsche-Piëch pentru achiziţionarea de acţiuni cu drept de vot.

Compania a declarat anterior că va distribui, de asemenea, un bonus unic de 2.000 de euro pentru aproximativ 130.000 de angajaţi germani.

Veniturile rămase vor fi probabil folosite pentru a finanţa tranziţia VW către vehicule electrice, în special pentru construirea de fabrici de baterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO