ZF 24

Un nou program de creditare de la Comisia Europeană, în valoare de 1 mld. euro. Cum puteţi lua bani de la UE pentru a vă face o fermă

Un nou program de creditare de la Comisia Europeană, în...

Autor: Raluca Nicolae

29.04.2019, 15:02 2646

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Invesiţii (BEI), au lansat, luni, un pachet de credite în valoare de un miliard de euro destinat, în special, tinerilor fermieri, informează Comisia Europeană.

„Accesul la finanţare este esenţial şi prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. 11% dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, iar spijinirea tinerilor fermieri în acest sector este o prioritate pentru Comisa Europeană”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

În 2017, 27% din cererile de împrumut depuse de tinerii fermieri din UE băncilor au fost respinse, în comparaţie cu 9% pentru alte ferme.

Pachetul de un miliard de euro anunţat de comisarul pentru agricultură Phil Hogan şi vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, are ca scop creşterea accesului la finanţatre pentru fermierii din UE, în special pentru tinerii fermieri.

Programul va fi administrat la nivel de stat membru de către băncile şi societăţile de leasing care operează în întreaga UE. Băncile participante ar trebui să se alinieze cu suma angajată de BEI, crescând astfel suma totală la un potenţial de 2 miliarde de euro, iar prioritatea ar trebui acordată tinerilor fermieri.

Porgramul va avea rate ale dobânzilor mai mici, perioade de graţie de până la 5 ani; perioade mai lungi de rambursare a întregului împrumut, de până la 15 ani, dar şi flexibilitate, în funcţie de condiţii, pentru a răspunde volatilităţii preţurilor din sectorul agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO