ZF 24

Un nou protest la Vaslui, împotriva exploatărilor gazelor de şist de la Păltiniş

Un nou protest la Vaslui, împotriva exploatărilor...

Autor: Andreea Unturica, Teodor Istrate

16.02.2014, 15:53 208

Un nou protest faţă de gazele de şist a avut loc, duminică, pe islazul din satul vasluian Păltiniş, comuna Băceşti, unde peste 250 de persoane şi-au manifestat nemulţumirile în legătură cu intenţia companiei Chevron de a amplasa în zonă o sondă de explorare a gazelor de şist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe lângă localnici, la miting au participat şi activişti de mediu din Vaslui, Bârlad şi Iaşi, însă şi săteni din Pungeşti şi o comună din judeţul Neamţ, învecinată cu Păltiniş.

Pe lângă afişarea unor pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, cum ar fi „Guvernul României, sponsor oficial Chevron”, „Vaslui, judeţul Chevron”, „Pungeşti, poligonul jandarmilor” şi „Stop Chevron”, protestatarii au scandat lozinci, precum: „Vrem agricultură, nu fractură”, „Uniţi salvăm toată România” şi „Jos Ponta”.

„Aici, la Păltiniş, este un adevărat loc de rai, pe care localnicii vor să-l păstreze aşa cum l-a dat Dumnezeu. În ultimii doi ani, oamenii s-au informat şi conştientizează pericolele la care s-ar expune în cazul extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. De aceea, şi cei din Păltiniş au decis să organizeze un miting de protest prin care încearcă să-i oprească compania Chervon să-şi amplaseze în zonă sondele, aşa cum se întâmplă la Pungeşti”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX George Silvestrovici, unul dintre organizatorii protestului de la Păltiniş.

Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că protestul a fost unul autorizat de primărie şi s-a desfăşurat pe parcursul a două ore, fără niciun fel de incident.

La sfârşitul lunii ianuarie, compania Chevron a obţinut acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru deţinut în judeţul Vaslui, în baza căruia va putea face explorare pentru gazele de şist la Puieşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului emiţând documentul după ce nu a primit nicio contestaţie la acest proiect.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Chevron mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea - Pungeşti. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO