ZF 24

Un război rece fără ghilimele: Rusia îşi trimite armata să pună stăpânire pe resursele de energie din zona arctică, iar Canada revendică Polul Nord

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin îi ordonă armatei: „Vă cer să acordaţi atenţie specială dezvoltării infrastructurii şi unităţilor militare din zona arctică“. El a explicat prezenţa militară rusească în zona arctică prin nevoia de protecţie în faţa posibilelor ameninţări din partea Statelor Unite. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin îi ordonă armatei: „Vă cer să acordaţi atenţie specială dezvoltării infrastructurii şi unităţilor militare din zona arctică“. El a explicat prezenţa militară rusească în zona arctică prin nevoia de protecţie în faţa posibilelor ameninţări din partea Statelor Unite. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2013, 19:32 17962

Canada şi-a revendicat pentru sine Polul Nord, iar preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a ordonat armatei să-şi întărească prezenţa în zonele arctice, făcând astfel primele manevre clare de intimidare într-un nou război rece, unul pentru resursele naturale bogate de dincolo de Cercul Polar.

Canada intenţionează să re­vendice Polul Nord în efortul de a-şi extinde suveranitatea în regiunile arctice bogate în resurse, a declarat ministrul canadian de externe John Baird. Guvernul le-a cerut oamenilor de ştiinţă să strângă dovezi prin care să convingă Orga­nizaţia Naţiunilor Unite că limitele platformei con­tinentale a ţării includ Polul Nord, până acum nerevendicat de nimeni, scrie The Guardian.

Canada a aplicat pentru recu­noaşterea unui teritoriul submarin mai mare în Oceanul Atlantic care include şi regiuni din zona arctică.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că toţi canadienii profită de pe urma enormelor resurse care pot fi găsite în nordul extrem al Canadei“, a spus Baird.

Mai multe ţări printre care SUA şi Rusia sunt tot mai interesate de re­giunile arctice pentru resursele de materii prime şi linii de transport maritim.

Potrivit studiilor americane, în regiune se găsesc 30% din resursele ne­descoperite de gaze naturale ale lumii şi 15% din cele de ţiţei.

Zilele trecute, preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a cerut armatei să-şi mărească prezenţa în zonele arctice şi să finalizeze până la sfârşitul anului planurile pentru modernizarea bazelor militare de acolo, potrivit Thomson Reuters. „Vă cer să acordaţi atenţie specială dezvoltării infrastructurii şi unităţilor militare din zona arctică. Potrivit planului, şi mă aştept ca acesta să fie respectat, până la sfârşitul anului aerodromul de la Tiksi trebuie modernizat şi tot până atunci trebuie terminate lucrările de cons­trucţie la aeroportul Severomorsk 1“, a spus Putin la o întâlnire cu şefii armatei.
 

Putin a trimis zece nave de război în zona arctică

Rusia a finalizat deja lucrările de renovare a aeroportului din Insulele Novosibirsk, care a fost abandonat în 1993, a afirmat preşedintele.

Anul acesta Moscova a trimis zece nave de război şi patru spărgătoare de gheaţă în aceste insule într-o de­monstraţie de forţă.

Putin a explicat prezenţa militară rusească în zona arctică prin nevoia de protecţie în faţa posibilelor ameninţări din partea Statelor Unite.

Rusia, cel mai mare producător de petrol la nivel mondial, se aşteaptă ca producţia câmpurilor sale petroliere de bază, cele din vestul Siberiei, să înceapă să scadă în următorii ani şi de aceea caută noi exploatări în regiunile arctice. Economia rusească depinde enorm de exporturile de materii prime, în special de cele de petrol şi de gaze naturale.

Rusia, Canada şi Danemarca susţin toate că un lanţ muntos submarin cunoscut ca Înălţimile Lomonosov, care se întinde pe o lungime de 1.800 de kilometri în partea centrală a Oceanului Arctic, face parte din teritoriul lor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO