ZF 24

Un roman a platit daune de 2.950 de euro pentru 66,3 GB de muzica pusi pe Internet

Un roman a platit daune de 2.950 de euro pentru 66,3 GB de muzica pusi pe Internet
28.07.2009, 17:47 88

O asociatie a artistilor a obtinut intr-o instanta din Bucuresti condamnarea unui roman la plata unor daune de 10.932 lei (2.950 de euro) pentru punerea la dispozitie prin internet a peste 66 de GB de piese muzicale, prin intermediul aplicatiei DC++, conform oficialilor Asociatiei Industriei Muzicale din Romania.

“Ca urmare a unei plangeri inaintate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UFP) la data de 17.12.2007 impotriva unui utilizator de DC++ care punea la dispozitie in retea materiale protejate de Legea drepturilor de autor, acesta s-a ales cu o amenda administrativa. Insa lucrurile nu au ramas la acest nivel. La data de 14.10.2008, UPFR a chemat in judecata in proces civil faptuitorul pentru plata daunelor cauzate prin punerea la dispozitie a fisierelor cu muzica prin intermediul unui hub. In urma judecatii, paratul a fost obligat la plata daunelor materiale in cuantum de 10.932,62 lei. Din totalul de 210,13 GB de informatie pusa la dispozitie, 66,36 GB reprezentau piese muzicale, o parte dintre ele apartinand membrilor UPFR, atat din repertoriul muzical romanesc cat si din cel international”, conform datelor prezentate de oficialii AIMR.

Reprezentantii asociatiei afirma ca prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. “Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2950 de euro, echivalent cu 10.923 lei.”
Reprezentantii AIMR spun ca utilizatorul a fost ales la intamplare dintre utilizatorii aplicatiei DC++ din Romania. DC++ este una dintre cele mai populare aplicatii de partajare a fisierelor la nivel mondial. Aplicatia permite descarcarea unor fisiere de pe calculatoarele altor utilizatori - care au de asemenea instalat DC++. Fiecare utilizator in parte stabileste ce fisiere pot fi descarcate.

Pentru obtinerea dovezilor necesare intr-un proces se pot face perchezitii informatice si domiciliare, prin verificarea listelor si a fisierelor postate pe retea, dar daca este necesar, si a hard-disc-urilor, CD-urilor si calculatoarelor celor care se fac vinovati de punere la dispozitie a materialelor protejate de Legea 8/1996.
Reprezentantii AIMR nu au prezentat date privind identitatea utilizatorului DC++ care a platit daunele de 3.000 de euro insa sustine ca acesta ar fi declarat ca nu stia ca utilizarea programului pentru a partaja fisiere muzicale ar fi o infractiune.
“Nu credeam ca actiunea mea este infractiune si poate avea astfel de consecinte”.

“Actiunea a avut drept scop constientizarea fenomenului de piraterie pe internet, cu toate consecintele financiare pe care utilizatorii de DC++ le pot suporta. Este un exemplu care ar trebui luat in seama atunci cand se utilizeaza DC++ pentru postarea fisierelor muzicale. In prezent sunt initiate multe actiuni si impotriva celor care detin site-uri cu muzica, fara acordul producatorilor titulari, sau care intretin platforme digitale pe care sunt postate fisiere cu muzica pirat. Suntem constienti ca nu putem schimba comportamentul publicului consumator in ceea ce priveste downloadul de muzica, insa consumul de muzica on-line poate fi orientat catre surse legale, astfel incat sa evitam aceste de procese. In prezent lucram la un proiect care sa informeze publicul despre legalitatea sursei de muzica on-line” a declarat avocatul George Cracea, cel care a coordonat acest caz.
AIMR este Asociatia Industriei Muzicale din Romania si reprezinta interesele celor mai mari case de discuri din Romania in cazurile de piraterie pe teritoriul tarii. Aceasta s-a infiintat la inceputul anului 2008, dupa ce pana la acea data a functionat ca departament anti-piraterie in cadrul UPFR.

 

AFACERI DE LA ZERO