Un român a cheltuit anul trecut lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice 107 euro, mai mult decât un ceh, un polonez sau un ungur, deşi are salariul de două ori mai mic. Preţurile aliniate la nivelul Uniunii Europene, TVA mai mare la alimente (până în iunie 2015) şi salariile rămase în urmă fac ca un consumator din România să cheltuiască 28% din venitul mediu lunar pe mâncare.
„Există două explicaţii posibile: fie preţurile sunt mai mari în România, fie românii sunt mai gurmanzi şi cumpără mai multe produse. Cred că un indicator important aici este cantitatea de produse alimentare aruncată de fiecare dintre cetăţenii din Europa Centrală şi de Est pentru că ea îţi poate spune dacă este o problemă de obiceiuri de consum sau de preţ“, spune analistul economic Laurian Lungu.
Românii sunt însă un popor latin care are plăcerea cumpărăturilor, fiind mult mai dispuşi să cheltuiască bani la shopping în comparaţie cu un polonez sau un ceh. În timp ce popoarele slave sunt mai cumpătate când vine vorba de cheltuieli, românii sunt generoşi. În urmă cu circa doi ani François Melchior de Polignac, francezul care conducea la momentul acela operaţiunile locale ale Carrefour, afirma că românii au plăcerea shoppingului, astfel că lor le place să meargă la cumpărături mai mult decât oricăror alţi europeni. De aceeaşi părere este şi Cătălina Aldea, în prezent consultant în retail management, iar anterior executiv în comerţul modern local. Ea spune că pentru români mersul la cumpărături este nu doar o nevoie, ci şi o activitate de socializare, de relaxare, de petrecere a timpului liber.