ZF 24

Un scandal de corupţie şi spionaj în Cehia şi unul legat de conducerea serviciilor secrete din Bulgaria

Soarta premierului ceh Petr Necas depinde acum de sprijinul partenerilor mici de guvernare. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2013, 19:48 542

Premierul ceh Petr Necas se chinuie să rămână în funcţie după ce procurorii i-au acuzat unul dintre cele mai apropiate ajutoare că a dat ilegal ordin ofiţerilor serviciilor secrete să spioneze pentru interesul său personal trei persoane, inclusiv pe soţia primului-ministru, şi că ar fi implicat într-un caz de corupţie în care unor foşti parlamentari li s-au oferit locuri de muncă la companii deţinute de stat în schimbul loialităţii, scrie Bloomberg.

Ajutorul în cauză este Jena Nagyova, şeful de personal al lui Necas, pentru care lucrează din 2006. Potrivit unor surse guvernamentale, Nagyova, în vârstă de 48 de ani, era extrem de protectivă cu premierul şi cu timpul a devenit cea care decidea cine poate ajunge şi cine nu la acesta.

„Era iraţională şi avea un control gelos al accesului la Necas“, a declarat pentru agenţia Thomson Reuters sub rezerva anonimatului una din sursele citate.

Premierul a anunţat săptămâna trecută că va divorţa de femeia care i-a fost alături încă din facultate şi cu care are patru copii.

O instanţă de judecată a ordonat reţinerea lui Nagyova şi al altor şase persoane într-un caz în care sute de ofiţeri de poliţie de la crimă organizată au percheziţionat mai multe locaţii, inclusiv birourile guvernului şi clădirea Ministerului Apărării, iar procurorii au confiscat lichidităţi de 150 milioane de coroane (7,8 milioane dolari) şi câteva kilograme de aur. Singurul acuzat care a scăpat de măsura reţinerii este şeful serviciilor militare de informaţii Milan Kovanda, care şi-a recunoscut faptele, scrie AFP.

Preşedintele de centru-stânga Milos Zeman a declarat că îi este „clar“ că premierul trebuie să demisioneze din cauza scandalului de corupţie.
 

Politicienii, o clasă bolnavă de corupţie cronică şi ruptă de problemele populaţiei

De asemenea, opoziţia de centru-stânga a cerut un vot de neîncredere, care va fi dezbătut probabil marţi, iar soarta lui Necas depinde acum de sprijinul partidelor mai mici din coaliţia de guvernare. Liderul unei formaţiuni partenere a declarat pentru agenţia Thomson Reuters că încrederea lui în premier este „sub punctul de îngheţ“.

Decizia curţii de a-i reţine pe acuzaţi este un semn că judecătorii apreciază că procurorii au un caz credibil.

Republica Cehă a devenit un simbol al libertărţii după ce fostul dizident Vaclav Havel a condus „Revoluţia de Catifea“ din 1989 contra conducerii comuniste. Însă de atunci guvernele care s-au succedat s-au împotmolit în scandaluri, în urma cărora nicio figură publică nu a fost condamnată, iar scena politică şi lumea de afaceri au căpătat imaginea unor clase corupte care şi-au tăiat legă­turile cu restul populaţiei.

În acest context, ancheta în care este implicată Nagyova este neobişnuită deoarece arată voinţa poliţiei şi procurorilor de a lovi personaje influente.

 

La nici o lună în funcţie, premierului bulgar Plamen Oresharski i se cere demisia de către populaţie. AFP/Mediafax Foto

 

„Pare a fi cea mai mare ameninţare la adresa acestui guvern. Deşi de obicei pieţele ignoră turbulenţele politice, acum este de aşteptat volatilitate pe termen scurt pe pieţele valutare şi ale obligaţiunilor“, a atenţionat Martin Lobotka, analist la Erste.  Ironic, premierul a făcut din lupta contra corupţiei un element cheie al agendei de guvernare.
 

Un mogul media anchetat de corupţie în fruntea serviciilor de informaţii bulgare

În Bulgaria, populaţia a ieşit ieri în stradă pentru a treia zi consecutivă în semn de protest la adresa deciziei noului premier Plamen Oresharski şi a parlamentului de a numi la conducerea serviciilor de informaţii un om de afaceri investigat de corupţie şi care ar conduce din umbră un imperiu media, scrie Sofia News Agency.

Pe fondul demonstraţiilor, premierul şi-a retras sâmbătă decizia de a-l numi pe magnatul de 32 de ani Delian Peevski la şefia Agenţiei de Stat pentru Siguranţa Naţională, însă acest pas nu a calmat spiritele. Mulţi protestatari cer demisia lui Oresharski, în funcţie de mai puţin de o lună.

Vineri peste 10.000 de demonstranţi au mărşăluit prin capitala Sofia. Oamenii au ieşit în stradă, printre altele, şi în oraşele mari Varna, Plovdiv şi Veliko Tarnovo.

În capitală poliţia a avut o prezenţă puternică. Nova TV a anunţat perturbări grave în reţelele de telefonie mobilă şi ale traficului pe internet. Mai multe figuri publice din fostul guvern GERB au fost văzute printre demonstranţi, în pofida „ordinului“ liderului lor, fostul premier Boiko Borisov, de a interzice participarea personajelor populare.

Sâmbătă, protestatari de toate vârstele, inclusiv părinţi cu copii, oameni cu animalele lor de companie şi grupuri de tineri, au făcut gălăgie, au fluturat culorile naţionale şi au scandat contra mafiei, a premierului şi a liderului principalului partid de guvernare – Partidul Socialist Bulgar – Sergei Stanişev.

Preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev a criticat deciziile parlamentului şi premierului în privinţa alegerii lui Peevski cerând retragerea „imediată“ a acestora şi a declarat că nu mai are încredere în guvernul „Oresharski“.

Fostul comisar european pentru protecţia consumatorului Meglena Kuneva, acum lider al Partidului Cetăţenilor, a cerut demisia noului premier subliniind că scandalul Peevski este o dovadă a dependenţei guvernului de interesele din culise ale oamenilor de afaceri.

Preşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European Hannes Swoboda şi-a exprimat surpriza în privinţa deciziei controversate luate de premier spunând că în Bulgaria „trebuie să fie candidaţi mai competenţi“ decât Peevski.

 

Cine este magnatul media Delian Peevski

Delian Peevski (foto) a intrat în coaliţia de guvernare tripartită condusă de socialişti în 2005 ca ministru adjunct al reacţiei de urgenţă, dar a fost demis doi ani mai târziu şi investigat pentru fapte de corupţie. Anchetatorii au renunţat ulterior la acuzaţii.

Omul de afaceri s-ar afla în spatele New Bulgarian Media Group, un puternic imperiu de ziare, companii de distribuţie a presei, canale de televiziune şi site-uri de ştiri. El este membru al parlamentului bulgar din partea partidului etnicilor turci DPS.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO