Ion Bogatu şi Bogdan Roşu, specialişti în programare, respectiv marketing online, au dezvoltat o aplicaţie mobilă, numită Reverse PET, prin intermediul căreia utilizatorii pot solicita ridicarea PET-urilor reciclabile de la o anumită adresă. Aplicaţia ajută utilizatorii să recicleze sticlele din plastic (PET), dozele sau sticlele din sticlă, marcate cu simbolul SGR, recompensându-i pentru fiecare sticlă colectată. Practic, utilizatorii acumulează puncte pentru sticlele reciclate pe care le pot transforma în bani.
Dezvoltarea aplicaţiei a fost inspirată de Sistemul de Garanţie Returnare (SGR), care nu doar facilitează reciclarea, ci şi cultivă o cultură a responsabilităţii faţă de mediu în rândul românilor. “Prin educaţie continuă şi un mecanism simplu de returnare a ambalajelor, SGR transformă reciclarea dintr-o acţiune ocazională într-un obicei cotidian, ceea ce şi noi dorim să încurajăm şi să amplificăm prin intermediul aplicaţiei Reverse PET”, susţin fondatorii aplicaţiei Reverse PET.
Până la 1 septembrie 2024 au fost puse în total pe piaţă anul acesta circa 4,2 miliarde de ambalaje de plastic, metal şi sticlă, din care s-au returnat 44%. Cea mai mare cantitate de ambalaje puse în circulaţie în primele opti luni ale acestui an sunt din plastic – 2,3 miliarde, urmare de cele de metal – peste un miliard, restul fiind de sticlă.
“Cifrele arată bine până acum, însă mai e mult de lucru pentru a atinge obiectivele stabilite de UE în cadrul Pactului Verde. Una dintre normele stabilite prevede ca până în anul 2029, statele membre trebuie să asigure colectarea separată a cel puţin 90% pe an din sticlele din plastic de unică folosinţă şi din recipientele de metal pentru băuturi.”
Cum funcţionează mai exact aplicaţia Reverse PET? Odată descărcată aplicaţia în mod gratuit din magazinele Google Play (Android) şi Apple Store (iOS), utilizatorii trebuie să îşi facă un cont cu adresa de e-mail şi apoi pot să introducă în aplicaţie numărul de sticle marcate cu simbolul SGR pe care doresc să le predea către reciclare şi adresa de ridicare a sticlelor. Utilizatorii, numiţi reciclatori, vor primi 0,20 lei pentru fiecare sticlă reciclată. În acelaşi timp, în aplicaţie se vor înregistra şi utilizatori care vor ridica sticlele de la reciclatori şi anume colectorii. Colectorii vor vedea pe hartă atunci când reciclatorii vor introduce sticle în aplicaţie şi vor putea să le revendice. Aceştia vor câştiga 0,25 lei pentru fiecare sticlă reciclată sau mai mult în funcţie de diferite campanii ale centrelor de reciclare.
„Reciclarea nu ar trebui să fie o corvoadă, ci o oportunitate de a contribui la un viitor mai curat şi mai verde”, a declarat Ion Bogatu, cofondator al Reverse PET.
„Cu aplicaţia noastră, dorim să facem reciclarea accesibilă şi atractivă pentru toţi”, a adăugat Bogdan Roşu, cofondator al Reverse PET.
Modelul de business al start-up-ului se bazează pe reţinerea a 0,05 lei pentru fiecare sticlă retrunată prin intermediul aplicaţiei, astfel încât pentru să îşi poată susţine costurile de mentenanţă şi dezvoltare în continuare.