Carmina Ciuche împreună cu soţul ei, o familie de arhitecţi din Bucureşti, au decis în urmă cu doi ani să ia în „propriile mâini“ educaţia celor doi copii şi să înfiinţeze o şcoală cu predare în limba germană, ca răspuns la sistemul de învăţământ de stat actual „mult prea teoretizat şi individualist“.
Şcoala primară Zeppelin Schule, deschisă într-o clădire veche din centrul Capitalei, este acreditată de Ministerul Educaţiei de la finalul anului 2012 şi este susţinută de Fundaţia Unum (în care cuplul de arhitecţi este acţionar).
„Ideea de a înfiinţa această şcoală a plecat de la nevoia noastră de a o înscrie pe fiica noastră la o şcoală. Voiam să urmeze tot una cu predare în limba germană, însă ne-am dat seama că noi avem o cu totul altă orientare vizavi de ceea ce înseamnă educaţia copiilor. Sistemul actual de învăţământ este bazat încă pe dialog şi monolog şi nu pe lucrul în echipă şi dezvoltarea copiilor pe acele zone care le trezesc interesul. Noi asta vrem să facem aici, să încurajăm creativitatea lor şi talentul lor, indiferent că este la arte, la matematică sau literatură“, spune Carmina Ciuche. Ea nu a precizat ce investiţie a fost necesară pentru înfiinţarea şcolii şi spune că în prezent aceasta este susţinută de fundaţia al cărei preşedinte este şi de taxele de şcolarizare.
Pe lângă ciclul de învăţământ primar, la care sunt înscrişi şapte copii, Zeppelin Schule are şi clasă de grădiniţă (care va fi autorizată în toamnă), dar şi program de after school, unde sunt înscrişi 12 copii. De altfel, şcoala nu poate avea mai mult de 20 de copii într-o singură clasă, care sunt supravegheaţi de două cadre didactice, unul vorbitor nativ de limba germană, iar al doilea este român vorbitor de limba germană. În prezent, şcoala are trei cadre didactice care vorbesc limba germană nativ (veniţi din Germania într-un schimb de experienţă pentru a face practică). Pe lângă aceştia, la Zeppelin Schule mai lucrează un învăţător, un educator pentru grădiniţă, un cadru didactic pentru after school şi personal auxiliar (doctor, îngrijitor, contabil, consultant educaţional etc.).