ZF 24

Un start-up pe zi: Vinde 1.300 de produse bio şi are afaceri de 260.000 €

Un start-up pe zi: Vinde 1.300 de produse bio şi are...

Autor: Corina Mirea

19.05.2014, 00:00 2184
Ileana Muntean, de profesie scenarist de film, şi-a încercat norocul pentru prima dată în antreprenoriat în urmă cu şase ani, când, împreună cu o colegă de facultate, a deschis un magazin cu produse bio în centrul Capitalei, după o in­ves­ti­ţie de circa 75.000 de euro.

Dacă la început magazinul Pukka Food avea doar un angajat şi în jur de 300-400 de produse expuse pe rafturi, în prezent antre­pre­noarea are patru an­ga­jaţi, a reuşit să ajungă la un porto­fo­liu de 1.300 de produse şi la vânzări de 260.000 de euro în 2013.

„În ultimul an piaţa s-a dezvoltat foarte mult, a fost anul în care am simţit mai mult inte­res şi ceva mai multă disponi­bili­tate din partea clienţilor de a cheltui pentru produse bio“, spune Ileana Muntean, cea care se ocupă de managementul businessului. De altfel, 10 dintre primii clienţi ai Pukka Food şi-au deschis propriile magazine online sau fizice de produse bio.

Ileana Muntean mai spune că şi colaborarea cu micii pro­du­că­tori români este dificilă, pentru că fiind la început, având chel­tuieli mari de producţie, vând produsele către magazine, cum este Pukka Food, la acelaşi preţ pe care îl pun produselor vândute direct clienţilor.

În plus, de-a lungul timpului, antreprenoarea s-a confruntat şi cu fluctuaţii de personal din cauza „mirajului străinătăţii“, doi dintre angajaţi plecând recent să lucreze în alte ţări.

„Am început cu un angajat, iar acum suntem o echipă de patru. Nu este simplu să găseşti acei angajaţi dornici de muncă, conştiincioşi şi care să ştie să lucreze cu oamenii. Din păcate, am avut  şi angajaţi buni care s-au hotărât să plece din ţară. Unul dintre ei a ales să meargă în Irlanda să facă pizza pe 2.000 de euro pe lună. Nu ai argument să îl ţii. Mi se pare foarte trist pentru că sunt tineri inteligenţi, cu potenţial“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO