ZF 24

Un tânăr de 19 ani din Deva a construit un motor cu reacţie pe care l-a montat pe o bicicletă

Foto: Mediafax

Foto: Mediafax

Autor: Szasz Jutka, Nicoleta Medrea

13.01.2013, 12:49 5971

Un tânăr în vârstă de 19 ani din Deva, judeţul Hunedoara, a construit un motor cu reacţie pe care l-a montat pe o bicicletă, el afirmând că unele dintre piesele motorului au fost fabricate în SUA, iar altele chiar de el în atelierul său, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raul Oaida, un tânăr în vârstă de 19 ani, este primul român care a construit un motor cu reacţie de la Henri Coandă încoace.

"La motor am lucrat timp de trei ani şi a costat 5.000 de euro, o mare parte din bani primiţi din sponsorizări de la străini cunoscuţi pe net cărora le-am povestit ce vreau să fac sau de la Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică. O parte din componentele motorului cu reacţie au fost fabricate în SUA, după schiţele mele, altele le-am făcut eu chiar aici, în atelierul meu din Deva. Controlul bicicletei se face cu maneta de gaze, iar semnalele date de aceasta sunt preluate de un computer de bord de dimensiunile unei cutii de chibrituri care echivalează cu un sistem folosit la avioanele de vânătoare. Rezervorul este montat sub bara de protecţie a bicicletei, are o capacitate de cinci litri şi este alimentat cu un amestec similar cu kerosenul", povesteşte Raul Oaida.

În loc de kerosen, pe care nu ar avea de unde să-l ia, motorul cu reacţie funcţionează cu amestec de motorină, benzină şi ulei sintetic.

Tânărul spune că la turaţie maximă, adică 93.000 de ture pe minut, bicicleta lui consumă un litru de combustibil pe minut.

"Gazele la ieşirea din ajutaj au 1.800 de kilometri la oră, viteza supersonică, vârful turbinei ajunge la 93.000 de turaţii pe minut, turaţia maximă pentru acest motor care are numai câteva kilograme", afirmă Raul Oaida.

Tânărul a ieşit de mai multe ori cu bicicleta pe străzi necirculate pentru a testa invenţia. Puţinii trecători au întors capul pentru a-l urmări.

Raul Oaida se consideră un adolescent ca oricare altul. El a terminat liceul, însă nu s-a înscris la facultate. Tânărul îşi petrece 12 ore pe zi în atelierul construit chiar de el şi speră că următorul proiect va revoluţiona lumea şi îi va aduce celebritate şi bani.

Povestea tânărului inventator a fost prezentată de publicaţia britanică Daily Mail, care îl compară cu Henri Coandă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO