Cristinel Irinoiu (35 de ani), absolvent de ştiinţe economice, a pornit la începutul lui 2013 un business în Timişoara în comerţul cu materiale de construcţii şi a ajuns în doar doi ani să aibă afaceri anuale de 1,8 milioane de euro şi 25 de angajaţi. Antreprenorul timişorean a lucrat anterior pentru compania Izometal Magellan, cu activităţi în comerţul de materiale de construcţii, controlată de omul de afaceri Georgică Cornu, care a intrat în insolvenţă în 2012 şi în faliment în 2014.
În urmă cu doi ani, Irinoiu a decis să părăsească Izometal Magellan şi, cu o investiţie de 5.000 de euro, a pornit un SRL-D în domeniul comerţului de materiale de construcţii, numit Kiki & Iri SRL-D. În ciuda faptului că sectorul local al construcţiilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza crizei, antreprenorul şi-a găsit loc pe piaţa din judeţul Timiş. „În Timiş a fost mai uşor să intri în acest domeniu, pentru că multe firme mari, cu tradiţie au «murit» şi a fost un gol care trebuia acoperit. Cine avea elan şi cunoştinţe în domeniu, putea să intre destul de uşor în acest domeniu“, spune Irinoiu, care recunoaşte că un avantaj în demararea acestui business a fost faptul că avea o bază de clienţi şi acces la furnizori şi producători, având în vedere experienţa acumulată la locul său de muncă anterior. Dacă în urmă cu doi ani firma Kiki & Iri pornea ca un SRL-D, cu doar doi angajaţi şi un spaţiu de 300 de metri pătraţi în care comercializa materiale de construcţii, în prezent compania are 25 de angajaţi pe un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi şi va mai deschide luna aceasta un nou punct de lucru, cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi.
„Am fost prima societate comercială din judeţul Timiş care şi-a pierdut titlul de debutant“.
Dacă în primul an de activitate, 2013, compania a reuşit să înregistreze un rulaj de 600.000 de euro, anul trecut a ajuns la afaceri de 1,8 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de antreprenor, iar pentru 2015 mizează cel puţin pe dublarea businessului faţă de 2014.
„Planurile de investiţii pe viitor se referă la atragerea de fonduri astfel încât să facem şi producţie, nu doar comerţ. Ne gândim să producem profile de gips-carton“, spune Irinoiu.
Principalii clienţi ai firmei sunt persoanele fizice şi dezvoltatorii imobiliari, dar Irinoiu spune că vrea să atace şi alt segment, cel al clienţilor revânzători. „Vrem să pregătim terenul astfel ca atunci când ne vom apuca de producţie să avem deja canale de distribuţie“. Irinoiu mai spune că deocamdată nu se gândeşte la extinderea afacerii mai departe de judeţele Timiş şi Caraş-Severin.
Printre producătorii de materiale de construcţii ale căror produse sunt vândute de Kiki & Iri se numără AdePlast, Siniat, Knauf, Henkel, Caparol sau Tondach, potrivit datelor de pe site-ul companiei.