ZF 24

Unde se duc banii Companiei Naţionale de Investiţii: Peste 1,4 mld. lei merg către cele mai mari zece proiecte, adică săli polivalente, bazine de înot şi stadioane

Unde se duc banii Companiei Naţionale de Investiţii:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.06.2020, 00:00 8981

Cele mai mari zece şantiere din România, cu investiţii făcute prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), cumulează peste 1,4 miliarde de lei, proiectele având aproape toate destinaţii sportive. Săli polivalente, sta­dioane, bazine de înot sunt, în cea mai mare parte, tipuri de investiţii care atrag bani de la CNI. Proiectele sunt localizate în Bucureşti - cele mai multe, dar şi în oraşe din provincie, ca Oradea, Tulcea, Piteşti sau Constanţa.

De departe, ca valoare, potrivit datelor transmise de CNI la solicitarea ZF, cel mai mare proiect este stadionul Steaua, care presupune o investiţie de aproape 400 de milioane de lei şi care are ca dată de finalizare 16 octombrie 2020.

De construcţia stadionului Steaua din Ghencea se ocupă firma Construcţii Erbaşu, deţinută de Cristian Erbaşu. Aceeaşi companie lucrează şi la sala polivalentă din Oradea, o investiţie de peste 112 milioane de lei. De stadionul Arcul de Triumf, de asemenea pe lista celor mai mari proiecte ale CNI, se ocupă compania ACI din Cluj.

„Bugetul de investiţii al CNI este aprobat anual, prin legea bugetului de stat, şi este alocat la nivel de program, nu punctual pe fiecare obiectiv în parte. La acest moment, bugetul alocat CNI pentru Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social pentru anul 2020 este 1.000.000 mii lei şi este destinat atât finanţării obiectivelor aflate în diferite stadii de execuţie, cât şi pentru contractarea de noi obiective de investiţii“, spune Manuela Pătrăşcoiu, directorul general al CNI, instituţie subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO