ZF 24

Ungaria îşi va plăti datoriile către FMI anticipat în următoarele două săptămâni

Ministerul Economiei, condus de Mihály Varga, a explicat FMI-ului că „mediul agreabil de pe pieţe şi încrederea investitorilor au ca rezultat cele mai bune randamente” pentru obligaţiunile ungare. Plata anticipată a împrumutului luat de la FMI ar facilita accesul ţării la pieţele de finanţare.

Ministerul Economiei, condus de Mihály Varga, a explicat FMI-ului că „mediul agreabil de pe pieţe şi încrederea investitorilor au ca rezultat cele mai bune randamente” pentru obligaţiunile ungare. Plata anticipată a împrumutului luat de la FMI ar facilita accesul ţării la pieţele de finanţare.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.07.2013, 20:04 1351

Ungaria intenţionează să plătească ce a rămas nerambursat din împrumutul luat în 2008 de la Fondul Monetar Internaţional înainte de termen, până pe 12 august 2013, se arată într-o scrisoare adresată de ministrul economiei Mihály Varga biroului european al instituţiei de la la Washington.

Decizia de a rambursa anticipat îm­prumutul nu este o surpriză, deoarece ideea a fost vehiculată anterior de mai mulţi oficiali, inclusiv de premierul Viktor Orban şi de Varga, însă nu se ştia o dată exactă, scrie Portfolio.hu.

Ministerul Economiei notează că plata anticipată este posibilă pentru acele state care deţin „un nivel suficient al rezervelor, sunt disciplinate fiscal şi sunt bine percepute de investitori“. Ungaria ar îndeplini toate aceste condiţii.

Ministerul a subliniat că „mediul agreabil de pe pieţe şi încrederea investitorilor au ca rezultat cele mai bune randamente“. În sprijinul acestei idei vine licitaţia de ieri în care Agenţia pentru Managementul Datoriei a primit oferte de 82,9 miliarde forinţi

(27 milioane euro) pentru un lot de bonuri de trezorerie de 50 miliarde forinţi (16 milioane dolari) cu scadenţa la trei luni.
Randamentul mediu acceptat a fost de 3,97%, cel mai mic din istorie pentru astfel de datorii.

Oficialii au amintit, de asemenea, că statul a reuşit să constituie rezerve semni­ficative datorită condiţiilor de finanţare favorabile, iar din aceşti bani poate fi rambursat anticipat ce a mai rămas din plată din împrumutul FMI.

Ungaria (exceptând banca centrală) a tras 7,5 miliarde de euro de la FMI, iar gu­vernul mai are de plată 2,2 miliarde de euro. Ultima tranşă este scadentă în martie 2014. Prin plata în întregime a datoriilor, guvernul „face un pas şi mai mare spre finanţarea de pe pieţe şi, de asemenea, economiseşte banii pe care i-ar fi dat pe dobânzi“.

Vicepreşedintele agenţiei András László Borbély a explicat că plata în întregime a creditului luat de la FMI va reduce datoria statului cu 2,2 puncte procentuale pe termen scurt.

Ungaria are cea mai mare datorie din Europa de Est, de aproape 80% din PIB.


Rată de angajare record
Rata de angajare din Ungaria a urcat în al doilea trimestru cu 0,3 puncte procentuale, la 51,5%, maximul ultimilor zece ani. Recordul anterior, de 51,4%, a fost atins în perioada iulie-septembrie, apoi august-octombrie anul trecut.

În al doilea trimestru, numărul anga­jaţilor a fost de 3,931 milioane, cu 55.000 mai mare decât în intervalul similar al anului trecut.

Rata şomajului a scăzut la 10,3%, cel mai scăzut nivel de după vara anului 2009. Cea mai mare creştere a numărului locurilor de muncă a fost înregistrată în sectorul serviciilor. Numărul şomerilor s-a redus cu 23.000, la 449.000.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO