ZF 24

Unii brokeri văd corecţii de 10-20% pe bursă, alţii mizează pe stabilizarea pieţei în februarie

Unii brokeri văd corecţii de 10-20% pe bursă, alţii...

Autor: Adrian Cojocar

03.02.2014, 20:08 1675

În luna ianuarie indicele a închis pe minus şi a pierdut în ultimele săptămâni circa 3,4% din valoare după ce a atins un maxim al ultimilor cinci ani. De cealaltă parte, SIF-urile au consemnat în ultima săptămână şi jumătate scăderi destul de puternice, cuprinse între 6,6% în cazul acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) şi o corecţie de 10% în cazul titlurilor SIF Moldova (SIF2).

„Dacă este să analizăm ce s-a întâmplat an de an, s-ar putea să avem aceeaşi situaţie ca anul trecut când SIF-urile au început să se corecteze de prin luna martie. Acesta este compor­tamentul investitorilor, a fost şi conjunctura de piaţă care a amplificat temerile. Cert este că SIF-urile au atins nişte niveluri de rezistenţă puternice care semnalau vânzarea şi probabil că se va păstra evoluţia aceasta de scădere. Un nivel suport puternic ar fi undeva la minus 20% faţă de maximele pe care le-au atins acum două săptămâni. SIF Moldova de exemplu are la preţul de 1,5 lei/acţiune o rezistenţă pe care an de an nu reuşeşte să o treacă. Tendinţa pe termen mediu rămâne una de creştere“, spune Gabriel Rotaru, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Potrivit lui, evoluţia descendentă are legătură şi cu faptul că SIF-urile au crescut accelerat în urma discuţiilor cu privire la majorarea pragului limită de deţinere şi a ridicării restricţiilor la cumpărare între SIF-uri, însă ulterior nu s-au confirmat, iar discuţiile au fost amânate.

„Acţiunile Fondului Proprietatea rămân pe trend ascendent, fiind şi cele mai căutate acţiuni de pe bursă şi au ţinut lichiditatea pieţei. Cât preţul acţiunilor rămâne în zona aceasta este în regulă. La Petrom am observat o schimbare, în sensul că au avut volume mari în perioda noiembrie – decembrie şi a fost o intrare nouă a unor investitori, iar pe această intrare preţul s-a apreciat uşor. Nu văd să se producă schimbări mari în cazul acţiunilor Petrom“, consideră Rotaru.

Dan Rusu, şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities, este de părere că scăderile actuale ar trebui privite mai degrabă ca oportunităţi de investire şi nu ca valuri de vânzări agresive şi motive de panică.

„Credem că februarie va aduce dacă nu o revenire după scăderile de luna trecută, atunci măcar o stabilizare. Posibile suporturi pentru actuala corecţie sunt nivelurile atinse chiar în ultima şedinţă, 6.300 de puncte pentru indicele BET, respectiv intervalul 29.200 - 30.000 pentru BET-FI. Există, desigur, riscul ca reacţia negativă să se amplifice dincolo de acestea, însă nu vedem indicele BET sub 6.000 de puncte şi nici indicele BET-FI coborând sub 28.000 de puncte. Nu credem într-o schimbare negativă de trend: corecţiile pot lua o amploare mai mare decât ce am văzut, dar tot nu am numi aşa ceva o schimbare de trend“, spune Dan Rusu.

Alexandru Angelo, broker la firma de intermediere Goldring, consideră că bursa va fi afectată de corecţii ceva mai pronunţate, cuprinse între 10% şi 20%.

„Se cam întoarce trendul pe termen scurt şi mediu şi cred că vom avea o situaţie similară cu cea din august 2011 pe burse. Mereu SIF-urile au fost mai volatile decât piaţa şi de aceea mă gândesc că pe acţiunile SIF-urilor vor fi cele mai mari corecţii. Evoluţia descen­dentă este cauzată de factori externi pentru că la nivel intern economia României este pe trend ascendent, însă pieţele sunt afectate de reducerea tiparniţei americane. Pe BET există un nivel suport în jurul pragului de 6.200 de puncte, iar pe BET-FI în jurul a 30.000 de puncte, iar următorul este undeva la 28.000 de puncte“, spune Angelo.

El este mai optimist în cazul acţiunilor Fondului Proprietatea, despre care spune că şi anul trecut a crescut mai mult decât piaţa şi se aşteaptă ca aceste titluri să evolueze şi în perioada următoare mai bine decât piaţa.

„Din punct de vedere fundamental încă stă bine, Templeton vrea să reducă discountul şi va continua cu programul de răscumpărare, motiv pentru care cred că în cazul în care vor fi scăderi acţiunile Fondului Pro­prietatea se vor corecta mai puţin. Investitorii trebuie să fie atenţi şi la acţiunile energetice. De exemplu, acţiunile Transelectrica arată mai bine în condiţii de volatilitate pe piaţă, însă acţiunile Transgaz le consider mai riscante, încă se bat cu pragul de 180 de lei/acţiune, care este critic“, spune brokerul de la Goldring.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO