ZF 24

Uniunea Europeană vrea să reglementeze capsulele de cafea: Ţările şi firmele din UE vor trebui să se asigure că recipientele utilizate pentru produsele de uzic zilnic vor fi biodegradabile sau uşor de reciclat

Uniunea Europeană vrea să reglementeze capsulele de...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.11.2022, 15:47 99

Uniunea Europeană va stabili săptămâna aceasta o serie de măsuri pentru a curăţa industria ambalajelor, de la capsulele de cafea la sticlele de plastic de unică folosinţă, în încercarea de a reduce deşeurile, scrie Bloomberg.

Reglementările au ca scop stimularea sustenabilităţii ambalajelor potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din UE vor trebui să se asigure că recipientele utilizate pentru produsele de uz zilnic pot fi mai uşor de reciclat sau se pot biodegrada în mod natural.

"O economie circulară a ambalajelor va contribui la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale", a precizat Comisia Europeană în proiect, care face încă obiectul unor revizuiri. "Ambalajele au crescut în ultimii ani mai repede decât venitul naţional brut, ceea ce duce la creşterea vertiginoasă a emisiilor de CO2 şi a altor emisii, precum şi la supraexploatarea resurselor naturale, la pierderea biodiversităţii şi la poluare."

Normele vor avea ramificaţii în sectoare precum producţia de alimente şi fabricarea de produse chimice. În UE, aproximativ 40 % din plastic şi 50% din hârtie sunt utilizate pentru ambalaje, iar designul acestora face adesea dificilă reutilizarea sau reciclarea. Măsurile vizează orice produs din plastic, de la ambalajele de pe fructe şi legume până la pungile de unică folosinţă.

Companiile vor fi obligate să utilizeze cât mai puţine ambalaje cu putinţă, iar ţările vor trebui să se asigure că 65% din toate deşeurile de ambalaje sunt reciclate până la sfârşitul anului 2025. Regulamentele urmează să fie adoptate miercuri, alături de normele privind certificatele de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO