ZF 24

Unu din zece absolvenţi de bacalaureat s-a înscris la o facultate din cadrul Academiei de Studii Economice. Cibernetica, facultatea cu cei mai mulţi candidaţi

Autor: Adelina Mihai

22.07.2015, 00:07 9990

În total, 10.694 de absolvenţi de bacalaureat şi-au depus dosarele de admitere la una dintre cele 11 facultăţi din cadrul ASE. „Fiecare al zecelea absolvent de bacalaureat de anul acesta s-a înscris la o facultate din cadrul ASE. Clasamentul celor mai căutate facultăţi a rămas similar cu cel de anul anterior. Admiterea a fost făcută în funcţie de media de la bacalaureat, un eseu motivaţional şi testul de competenţă lingvistică, dacă a fost cazul. Anul acesta, 9 din cele 11 facultăţi ale ASE au programe în limbi străine, pentru că am venit astfel în întâmpinarea angaja­torilor, care solicită candidaţi care să cunoască bine cel puţin limba engleză“, a spus conf. univ. dr. Florina Mohanu, director marketing şi  comunicare şi purtător de cuvânt al ASE.

La polul opus, cu cei mai puţini candidaţi pe locurile finanţate de la bugetul de stat sunt facultăţile Con­tabilitate şi informatică de gestiune (unde specializarea Contabilitate şi informatică de gestiune în limba engleză a avut doar 0,5 candidaţi pe loc), Management (specializarea manage­ment în limba engleză cu 0,5 candidaţi pe loc), Economie teoretică şi aplicată (fosta Economie) – domeniul Economie şi comunicare economică în afaceri (0,91 candidaţi pe loc).

Academia de Studii Eco­nomie, o universitate cu o tradiţie de peste 100 de ani, şcolarizează în prezent peste 21.000 de studenţi la toate ciclurile de învăţământ (licenţă, masterat şi doctorat), dintre care circa 60% ocupă locurile finanţate de la bugetul de stat.

Veniturile uni­versităţii au ajuns anul trecut la valoarea de 164 de milioane de lei. Absolvenţii de ASE sunt printre preferaţii anga­jatorilor care fac recrutări, având în vedere că instituţia de învăţământ a „livrat“ de-a lungul timpului absolvenţi care ocupă în prezent funcţii importante în mediul de afaceri din România.

Conducerea Academiei de Studii Economice a decis să elimine examenul de admitere – o metodă de triere a candidaţilor atunci când numărul de absolvenţi de bacalaureat cu note mari era destul de ridicat – după ce în 2013 instituţia s-a confruntat cu un deficit de candidaţi, având în vedere că la examen s-au înscris doar 3.500 de absolvenţi, iar la concurs erau scoase 5.000 de locuri. În plus, populaţia şcolară a scăzut. În 2009, concurenţa la ASE era de 5 candidaţi pe loc, iar în prezent, fără examen, concurenţa este de 3,76 candidaţi pe locurile de la buget.

Spre comparaţie, la facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti s-au înscris în această sesiune 22.000 de candidaţi la admitere (adică 5 candidaţi pe loc), cea mai mare concurenţă fiind de 80 de candidaţi loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate a Facultăţii de Limbi Străine.

La facultăţile din cadrul Univer­sităţii Babeş-Bolyai din Cluj s-au înscris 17.000 de candidaţi, cei mai mulţi optând pentru Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (2.239 de dosare depuse pentru cele 646 de locuri bugetate, adică 3,4 candidaţi pe loc), iar la specializarea Informatică economică s-au înscris 479 de candidaţi pentru cele 45 de locuri fără plată (adică 10,6 candidaţi/loc bugetat), potrivit datelor transmise de instituţie.

Rata de promovare a examenului de bacalaureat pentru promoţia curentă a fost de 74,2% anul acesta, ceea ce înseamnă că 102.047 de elevi au reuşit să treacă examenul maturităţii.

În 2014, rata de promovare a fost cu 11% mai mare decât cea din anul anterior, ceea ce înseamnă că şi numărul de „clienţi“ potenţiali ai instituţiilor de învăţământ superior a crescut faţă de anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO