ZF 24

Unul din cele mai mari fonduri de investiţii din lume a preluat cel mai mare parc logistic din România

Unul din cele mai mari fonduri de investiţii din lume a...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2016, 09:39 10365

GIC, fondul suveran al statului Singapore şi unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, a semnat astăzi, după mai multe luni de negocieri, acordul definitiv pentru achiziţionarea grupului ceh P3, care deţine cel mai mare parc logistic din România.

P3, unul dintre cei mai mari proprietari, dezvoltatori şi administratori de active logistice la nivel pan-european, era deţinut anterior de TPG Real Estate şi partenerul său Ivanhoé Cambridge, iar valoarea acordului se ridică la 2,4 miliarde de euro, fiind cea mai mare tranzacţie de real estate din acest an din Europa.

Tranzacţia face obiectul aprobărilor organismelor de reglementare şi se aşteaptă să fie încheiată până la sfârşitul anului 2016.

Ziarul Financiar a anunţat în luna septembrie că grupul ceh P3 negociază cu GIC vânzarea portofoliului de centre logistice din cele nouă ţări unde este prezent, printre care şi România. 

Grupul ceh a cumpărat operaţiunile din România în 2014 cu 120 mil. euro de la compania austriacă CA Immo. Acum operaţiunile ar fi evaluate la peste 200 mil. euro, având în vedere că între timp P3 a mai adăugat aproape 90.000 mp de spaţii logistice la cele 215.000 mp existente.

Intrarea în regiune a gigantului singa­porez GIC, cu active în administrare de aproape 400 mld. dolari (tot sistemul bancar românesc are active de 85 mld. euro), este un punct de cotitură în prezenţa unui alt gen de investitori în Europa Centrală şi de Est, o zonă unde fondurile gigant de investiţii au o prezenţă mai redusă din cauza unei dimensiuni mai mici a pieţei.

Firma de avocatură Kinstellar, prin birourile din România, Bulgaria, Cehia, Serbia si Slovacia, a oferit consultanţă GIC, fondul suveran al statului Singapore, împreună cu Kirkland Ellis, consultantul global.  Firma Freshfields a asistat vânzătorii. 

TPG Real Estate şi Ivanhoé Cambridge au achiziţionat P3 în 2013. Grupul s-a dezvoltat de atunci într-una dintre cele mai mari platforme pan-europene integrate de logistică, cu un portofoliu de 3,3 milioane de metri pătraţi.  În ultimii trei ani P3 a finalizat o serie de achiziţii pe pieţe europene cheie, crescându-şi cu mai mult de două ori portofoliul de proprietăţi, care acum include 163 de depozite de cea mai bună calitate plasate în 62 de locaţii în 9 ţări. În aceeaşi perioadă P3 şi-a mărit de trei ori portofoliul de clienţi, confirmând cererea puternică şi în creştere pentru spaţii logistice premium.

P3 a încheiat de curând procesul unei refinanţări pe termen lung în valoare de 1,4 miliarde de euro cu un grup de instituţii financiare internaţionale de prestigiu, asigurând afacerii o mai mare flexibilitate în vederea susţinerii strategiei sale de dezvoltare.

Cu ajutorul noului său acţionar, P3 este bine poziţionat pentru a intra într-o nouă fază de dezvoltare având un portofoliu de terenuri cu avize de urbanism care permit dezvoltarea a peste 1,4 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice. În prezent sunt în fază de construcţie 11 şantiere cu un total de 300.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi care sunt programate pentru a fi livrate până la finalul acestui an.

”Cu sprijinul TPG Real Estate şi Ivanhoé Cambridge am reuşit să ne extindem dincolo de pieţele în care am activat initial, în aşa fel încât să devenim un lider de piaţă şi să ne diferenţiem prin focusul pe cerinţele clienţilor noştri. Suntem încântaţi să fim parteneri cu GIC, unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, şi ne dorim să livrăm aceleaşi rezultate foarte bune noului nostru acţionar. Strategia de investiţii pe termen lung a GIC este foarte apropiată de viziunea noastră, ca proprietar şi dezvoltator al unor active de înaltă calitate.”, a declarat Ian Worboys, CEO P3 .

La rândul lui, Lee Kok Sun, Chief Investment Officer, GIC Real Estate, a declarat că P3 îşi va continua creşterea puternică având în vedere că are atât un portofoliu diversificat de spaţii logistice cât şi un portofoliu semnificativ de terenuri. ”Suntem încrezători în potenţialul pe termen lung al sectorului logistic din Europa şi suntem gata să extindem această platformă logistică pan-europeană de succes a P3 cu ajutorul unei echipe de management de excepţie. Experienţa vastă a GIC în investiţii logistice la nivel global ne permite, de asemenea, să adăugăm valoare acestui parteneriat.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO