ZF 24

Unul dintre superstarurile fotbalului mondial, Paul Pogba, intră în jocul investiţiilor în startup-uri. Fotbalistul e de părere că „toţi jucătorii ar trebui să fie instruiţi din punct de vedere financiar” pentru a-şi pune viaţa în ordine şi dincolo de părăsirea gazonului

Unul dintre superstarurile fotbalului mondial, Paul...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.06.2022, 12:22 436

Deoarce contractul său cu Manchester United s-a încheiat, opţiunile lui Paul Pogba au devenit deosebit de diverse pentru această vară.

Mijlocaşul francez, câştigător al Cupei Mondiale, păstrează misterul viitoarei sale direcţii fotbalistice, refuzând să declare clar dacă mai doreşte să joace fotbal la Paris, Madrid sau Torino. Cu toate acestea, fotbalistul are un plan pentru viitor: „Voi investi în mine”, scrie Bloomberg.

Pogba, în vârstă 29 de ani, se pregăteşte pentru o eventuală viaţă dincolo de terenul de fotbal. În acest timp liber, el urmăreşte videoclipuri pe YouTube despre investiţii financiare, citeşte ghiduri antreprenoriale şi studiază discursurile miliardarilor. El îl numeşte pe Floyd Mayweather, campionul mondial neînvins în cinci divizii, drept o inspiraţie „legendară” pentru orice antreprenor.

Sportivul cheltuieşte, de asemenea, o sumă nedezvăluită pe o participaţie la Wahed Invest, un startup financiar islamic cu sediul în New York, care îşi propune să ofere economii etice comunităţilor defavorizate.

Pogba a fost abordat iniţial pentru a fi un ambasador de brand plătit pentru startup. Dar după o primă întâlnire cu fondatorul Junaid Wahedna la Manchester, în septembrie anul trecut, fotbalistul a decis să susţină startup-ul şi din punct de vedere financiar. „Sincer să fiu, a fost o decizie care a venit din inimă”, a declarat fotbalistul pentru Bloomberg News pe 11 mai.

Banca islamică este în plină expansiune la nivel mondial, industria fiind acum un uriaş de 2,7 trilioane de dolari, potrivit unui raport din august 2021 al Consiliului pentru Servicii Financiare Islamice. Wahed îşi propune să permită clienţilor să investească în conformitate cu credinţa lor, de exemplu, evitând companiile care obţin profituri din împrumuturi, jocuri de noroc, alcool şi tutun. Banca vizează investitorii mai tineri, implicând ambasadori precum Pogba şi campionul UFC la categoria uşoară Khabib Nurmagomedov.

Fiind un tânăr milionar musulman de culoare, Pogba speră că va putea inspira la rândul său alţi tineri din medii defavorizate să-şi gestioneze mai bine banii – într-un moment în care startup-urile conduse de fondatori de culoare se luptă adesea să găsească sprijin financiar. „Nu provin dintr-o familie bogată. Pentru mine, să stau la masă cu mari personalităţi din domeniul financiar reprezintă o imensă realizare personală”, a declarat fotbalistul.

Pe teren, Pogda este unul dintre cei mai talentaţi jucători ai generaţiei sale. Taxa pe care a platit-o Manchester United pentru a-l aduce de la Juventus în 2016 a fost estimată la 89 de milioane de lire sterline (113 milioane de dolari), devenind unul dintre cele mai scumpe transferuri ale perioadei sale.

„Nu mi-e frică să nu am bani fiindcă ştiu cum e să trăieşti în sărăcie”, a spus Pogba. Sportivul este conştient că are o slujbă de scurtă durată şi riscantă şi îi sfătuieşte pe alţi jucători să-şi pună bazele vieţii şi dincolo de terenul de fotbal: „Nu vă fie teamă să investiţi bani, chiar dacă riscurile sunt semnificative”.

Întors la Manchester, Pogba cere o educaţie financiară mai bună pentru jucători. „Ne antrenăm în fiecare zi pentru a performa pe terenul de fotbal. Ar trebui să existe un fel de instructaj financiar pentru jucători, deoarece modul în care aceştia îşi gestionează finanţele este esenţial pentru vieţile lor”, a declarat Pogba.

Întrebat dacă va investi vreodată într-un club de fotbal, Pogba a râs: „Nu cred că am destui bani pentru asta. Nu încă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO