ZF 24

Update ora 15:40. Acţionarii FP au aprobat cu o majoritate confortabilă prelungirea mandatului Franklin Templeton cu 2 ani

Update ora 15:40.  Acţionarii FP au aprobat cu o...

Autor: Andrei Chirileasa

22.11.2013, 10:48 2904

Ora 15.40 Acţionarii FP au aprobat cu o majoritate confortabilă prelungirea mandatului Franklin Templeton cu 2 ani după ce tot în cadrul AGA au respins prelungirea cu 4 ani a mandatului. Totodată, noile criterii de evaluare pentru Franklin Templeton vor fi mult mai dure, aşa cum a cerut acţionarul principal al fondului, grupul american Elliott.

​Ora 15:00: Acţionarii FP dezbat propunerile privind prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton. Prima propunere, susţinută de templeton, vizează prelungirea mandatului cu patru ani, fără ţinte de discount. Propunerea Elliott vizează prelungirea mandatului cu doi ani, cu evaluarea performanţei Templeton după primul an (la jumătatea lui 2015).

Unii acţionari mici au cerut explicaţii din partea Elliott privind propunerea sa.

"Suntem încurajaţi de evoluţiile recente ale preţului acţiunilor FP şi vrem ca acestea să continue. Schimbările propuse de noi vizează stimularea administratorului să continue strategia de reducere a discountului. Ceea ce e bun pentru Elliott e bun pentru toţi acţionarii, deoarece toată lumea beneficiază de creşterea preţului acţiunilor. Elliott nu primeşte tratament special", a explicat Ian Gunn, reprezentantul Elliott.

Întrebat dacă este de acord cu reducerea duratei mandatului de la 4 ani la 2 ani, Mark Mobius a spus că ar prefera un mandat de patru ani, deoarece reforma începută la companiile de stat din portofoliul FP este de durată, iar stabilirea unei ţinte de discount ca şi criteriu de evaluare îngrădeşte mişcările administratorului.

​Ora 13:50: Unii acţionari mici au cerut repetarea votului, deoarece susţin că nu au înţeles că votând da votează pentru reducerea mandatului administratorului, nu pentru menţinerea acestuia.

Votul din AGEA vizează doar reducerea duratei mandatului administratorului (care începe de la 30 septembrie 2014). Prelungirea mandatului Franklin Templeton va avea loc în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA), care urmează să înceapă după finalizarea AGEA.​13:00: Acţionarii au votat împotriva modificărilor actului constitutiv al FP propuse de ASF, apoi s-a trecut la votul asupra propunerii de reducere a capitalului social prin micşorarea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 de lei, cu distribuţia sumei de 0,05 lei/acţiune către acţionari.

Cvorumul la AGEA este de 45,89% din drepturile de vot, astfel că nu se poate lua o hotărâre valabilă privind reducerea capitalului social. Cu toate astea, acţionarii şi-au putut exprima votul asupra acestui punct de pe ordinea de zi, iar rezultatul a fost covârşitor pentru (99% din voturile exprimate).

"Nefiind întrunit cvorumul de 50% nu avem o hotărâre valabilă a AGA, dar vom menţiona în procesul verbal că acţionarii şi-au manifestat dorinţa pentru reducerea capitalului social şi vom discuta din nou această propunere într-o AGA viitoare", a explicat Valeria Nistor, directorul juridic al FP.

Greg Konieczny a explicat că una dintre explicaţiile pentru faptul că nu s-a atins cvorumul de 50% este că investitorii instituţionali străini au dificultăţi în a-şi transmite votul pentru AGA, din cauza procedurilor greoaie.

 

​Ora 13:45: Acţionarii FP au aprobat propunerea Elliott privind reducerea mandatului administratorului de la 4 ani la 2 ani, cu 70,7% din voturi pentru şi 29% din voturi împotrivă.

 

​Ora 13:30: Se apropie momentul cel mai aşteptat al AGEA, respectiv votul asupra propunerii Elliott privind scurtarea viitorului mandat al Franklin Templeton de la 4 ani la 2 ani. Nu există un consens între acţionari privind această propunere, astfel că dezbaterea se anunţă încinsă.

Deocamdată, acţionarii au aprobat cel de-al treilea program de răscumpărare, care vizează 252,8 milioaane de acţiuni proprii ale FP şi care va începe după finalizarea actualului program de rascumpărări.

 

​12:25: A început votul asupra punctelor de pe ordinea de zi. După aprobarea ordinii de zi a AGEA, acţionarii votează asupra mai multor propuneri de modificare a actului constitutiv al Fondului Proprietatea făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aceste propuneri vizează modul de organizare a selecţiei unui nou administrator şi chestiuni procedurale privind derularea adunărilor generale ale acţionarilor. Franklin Templeton le-a recomandat acţionarilor să voteze împotriva acestor modificări propuse de ASF.

 

​11:45: Discuţii aprinse între acţionarii persoane fizice şi administratorul FP. Mai mulţi acţionari mici au cerut explicaţii Franklin Templeton pentru faptul că le-a permis celor de la Elliott să subscrie mai mult de 600 de milioane de acţiuni, cât a fost valoarea ofertei, ceea ce a făcut ca rata de alocare să fie foarte redusă, iar acţionarii mici au încasat foarte puţini bani. Rata de alocare a fost de 5,7% din acţiunile subscrise, astfel că un investitor care a subscris în ofertă 100.000 de acţiuni a vândut doar 5.700 de acţiuni (5.700 de lei). Elliott a vândut acţiuni în valoare de 138 mil. lei, încasând circa 23% din bani.

"Numai coada de la CEC cât am stat să depunem actele n-a valorat 1.500 de euro", a declarat un acţionar.
Greg Konieczny a declarat că în calitate de administrator trebuie să trateze toţi acţionarii în mod egal şi să le dea drepturi egale la valorificarea acţiunilor. "Încercăm să tratăm toţi acţionarii egal, fie că au o acţiune sau un miliard."

​10:50: Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, prezintă strategia de portofoliu a fondului.

"O dată cu oferta Romgaz, valoarea participaţiilor nelistate din portofoliul FP a scăzut sub 50%. Cea mai importantă tranzacţi care urmează, din punctul nostru de vedere este listarea Hidroelectrica."

El le-a prezentat apoi acţionarilor propunerea de reducere a capitalului social şi plata sumelor către acţionari. Avantajul acestei operaţiuni este că, spre deosebire de dividende, acţionarii nu plătesc impozit pe sumele încasate din reducerea capitalului social. Conform ordinii de zi, acţionarii ar trebui să voteze pentru reducerea valorii nominale a acţiunilor cu 5 bani (0,05 lei) de la 1 leu la 0,95 de lei, suma urmând să le intre în cont acţionarilor. Pentru luarea acestei decizii este necesar însă un cvorum de 50%, iar la AGEA cvorumul iniţial era de 45%, astfel că probabil adoptarea acestui punct va fi amânată.

Konieczny a mai declarat că FP va relua răscumpărările de acţiuni, care au fost întrerupte în momentul în care FP a lansat oferta de cumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni proprii la preţul de un leu.

"De luni începem din nou răscumpărările de acţiuni de pe bursă. Mai avem încă 150 de milioane de acţiuni de răscumprat şi vom cumpăra în fiecare zi."

Managerul FP a declarat că nu va mai fi extins termenul listării la Varşovia.

"Nu vă mai cerem să extindeţi termenul listării la Varşovia din cauză că autoritatea de reglementare nu ne dă voie. Considerăm în continuare că o listare secundară ar fi benefică pentru acţionarii fondului pentru că ar aduce cerere nouă pentru acţiuni. Am renunţat la Varşovia pentru că acolo Guvernul a decis să naţionalizeze activele fondurilor de pensii. Le-am cerut consultanţilor să identifice noi opţiuni pentru listarea secundară. Cele mai logice alegeri în acest moment ar fi Londra sau New York."

Konieczny le-a solicitat acţionarilor să voteze împotriva propunerilor Elliott de pe ordinea de zi a AGA.

​10:40: Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, supranumit guru-ul pieţelor emergente, face o prezentare din partea Franklin Templeton înainte de discutarea punctelor de pe ordinea de zi.

"Sperăm să ne vedem an de an, pentru că avem nevoie de sprijinul dumneavoastră", a fost prima remarcă a lui Mobius.

El le explică mai întâi acţionarilor semnificaţia termenului "NAV" (valoarea activului net al fondului. "Există NAV şi există capitalizarea, care este preţul acţiunilor înmulţit cu numărul de acţiuni. Misiunea noastră este să reducem diferenţa dintre cele două şi am început să facem asta."

Mobius şi-a mai exprimat regretul că mulţi acţionari ai FP au vândut în 2011, după listarea fondului, când diferenţa dintre capitalizare şi activul net era mare, iar acei acţionari nu au putut beneficia de creşterile din ultimul an.

"Puteţi vedea că acum valoarea acţiunilor a ajuns la 1 leu, luând în calcul preţul de 0,8 lei şi dividendele pe care fondul l-ea distribuit din momentul în care Franklin Templeton a preluat administrarea. Îmi pare rău că persoanele fizice române au vândut, în timp ce fondurile străine <<deştepte>> au cumpărat şi au câştigat."

El a mai spus că Franklin Templeton va continua să lucreze la reducerea discountului dintre preţul acţiunilor şi VUAN.

 

Ora 10:25: Începe AGA. S-au înregistrat 186 de acţiuni, cvorumul fiind de 5,907 miliarde de acţiuni, reprezentând 45% din drepturile de vot ale FP.

 

Ora 10:15, hotel Radisson Blu, Bucureşti: Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) încă nu a început, dar acţionarii se adună în sală. Reprezentanţii fondului de hedging american Elliott, împreună cu consultanţii juridici de la Peli Filip, s-au aşezat strategic lângă o maşină de vot şi îşi pun la punct strategia. Elliott încearcă să scurteze viitorul madat al adminitratorului Franklin Templeton şi să-i fixeze acestuia obiective de performanţă mult mai stricte.

Templeton încearcă să obţină prelungirea cu patru ani a mandatului de administrator care expiră la 30 septembrie 2014. Reprezentanţii Franklin Templeton, Mark Mobius şi polonezul Greg Konieczny, managerul FP, s-au aşezat deja la prezidiu. Koniecnzy a venit cu o valiză de voiaj la AGA, iar unii acţionari glumeau că şi-a făcut deja bagajele.

Totuşi, poziţia sa de manager al FP nu este ameninţată astăzi, mai ales după ce acţiunile FP au crescut puternic în ultimul an. Templeton a adus la Bucureşti în ultimele două zile un număr mare de investitori instituţionali în cadrul Zilelor Investitorilor, şi mizează pe sprijinul acestora în lupta cu Elliott.

În sală sunt prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai fondurilor de investiţii străine decât la orice AGA de până acum de la FP, astfel că rezultatul se anunţă srâns. O parte dintre reprezentanţii fondurilor de investiţii se resimt încă după programul încărcat al zilei de joi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO