ZF 24

Valentin Lazea: Perceptia externa este cruciala. Sa nu mergem pe piste false

Valentin Lazea: Perceptia externa este cruciala. Sa nu mergem pe piste false
18.03.2009, 10:40 25

"Incepand cu 1 septembrie 2006, de cand avem cont de capital liberalizat, orice decizie, hotarare, promisiune facuta de Romania are reverberatii pe toate ecranele din toate colturile lumii", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, in cadrul evenimentului "Agenda de Business a Romaniei pe 2009", organizat de Ziarul Financiar in colaborare cu PricewaterhouseCoopers.

Conform acestuia, "investitorii straini penalizeaza Romania pentru deciziile luate. Perceptia externa este cruciala. In conditiile acestea, ar trebui sa limitam contul de capital? Este o pista falsa, nu putem veni cu masuri de limitare, ar fi un pas inapoi. Acum contul de capital ne creeaza probleme, cand vedem iesiri de bani, dar alta data ne-a intrat capital".

Lazea a tinut sa precizeze ca opinia sa nu implica institutia la care este afiliat.

A doua pista falsa pe care nu ar trebui sa o ia Romania, in opinia lui Lazea este ca aceasta sa nu acorde ajutor crescandu-si deficitul.

"Sa spunem ca Guvernul hotaraste sa injecteze 3 miliarde de euro. Mesajul ar putea sa duca la iesiri de capital din Romania, nu de 3 ci de 6 miliarde de euro. Ceea ce dam cu o mana, am putea pierde triplu din cauza perceptiei externe. Increderea nu este ceva dat si imuabil, orice gest care se vrea ajutator pentru economie, dar care risca sa afecteze increderea, va costa mult mai mult decat beneficiul pe care il aduce", a completat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO