Digitalizarea, de la optimizarea proceselor interne până la „angajarea” unor roboţi care să preia anumite sarcini repetitive şi consumatoare de timp, este viitorul industriei farmaceutice, consideră Valentin Ţăruş, acţionar majoritar, Farmaceutica Remedia.
„Viitorul domeniului distribuţiei şi retailului de medicamente îl văd legat de digitalizare şi de automatizare. Remedia, la Bucureşti, este prima farmacie din România care a instalat un robot, care deja funcţionează mulţumitor în 16 locuri din România. Avem intenţia să punem accent pe această dezvoltare. Robotul nostru a fost instalat şi în Italia, dar şi alte ţări europene”, a spus Valentin Ţăruş în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit 2024.
Robotul se ocupă de partea de servicii, mai exact pune medicamentele pe raft. El costă 100.000 de euro şi Remedia are preocuparea de a extinde această soluţie şi către spitale. „Suntem în curs de implementare de oferte şi pentru farmaciile de spital.”
De asemenea, Ţăruş, spune că firmele trebuie să investească din bugetul propriu, pentru că darmacia are cod CAEN de comerţ, motiv pentru care alocarea şi accesarea de fonduri este mult îngreunată. „Este de o importanţă vitală pentru arhitectura unei societăţi (digitalizarea – n. red.) şi poate cu sprijinul IT-iştilor, care sunt competenţi, vom reuşi şi în acest domeniu să înregistrăm evoluţii pozitive (în ceea ce priveşte digitalizarea – n. red.)”, a menţionat el.
El a adăugat că trebuie ca în continuare producătorii să pună accent pe calitate, să aibă permanent preocuparea de a optimiza, de a dezvolta, de a perfecţiona, de a digitaliza procesele şi de a respecta normele de bună distribuţine.
Farmaceutica Remedia este unul dintre cele mai mari businessuri din piaţa farma locală, care include distribuţie de medicamente către spitale şi farmacii, o reţea de 22 de farmacii, dar şi o divizie nouă de vânzări de roboţi de farmacie. În total, Remedia are şapte depozite la nivel naţional, în oraşe precum Bucureşti, Deva, Braşov, Piteşti, Craiova, Iaşi, Timişoara. Peste 2.300 de farmacii şi 4.600 de puncte de lucru primesc medicamente prin intermediul diviziei de distribuţie a Remedia, alături de 527 de spitale publice şi private.