ZF 24

Vanzarea in lipsa, oaia neagra a Bursei americane. Interdictiile se extind si in Elvetia

Vanzarea in lipsa, oaia neagra a Bursei americane
19.09.2008, 13:50 212

Short Selling-ul (vanzarea in lipsa) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursa sa vanda actiuni fara a le detine la propriu, insa trebuie sa le "imprumute" de la cineva, ca de exemplu, o banca sau casa de brokeraj cu care lucreaza.

Traderii fac acest lucru in momentul in care se asteapta ca valoarea titlurilor sa scada pe piata. Acestia pot astfel sa vanda titluri la pretul de astazi si apoi sa le cumpere inapoi in momentul in care valoarea acestora a scazut.

Astazi, SEC a decis ca acest tip de tranzactii sa nu mai aiba loc pentru actiunile din domeniul financiar in urmatoarele zece sedinte de tranzactionare, ca urmare a caderilor drastice inregistrate pe pietele financiare din SUA, iar Marea Britananie a interzis acest instrument pe titlurile financiare pentru tot anul 2008.

SEC-ul a interzis recent o alta metoda, denumita “Naked short selling", prin care actiunile sunt vandute fara ca traderul sa pregateasca intai "imprumutul", astfel evolutia la bursa a companiilor care fac obiectul tranzactiilor devenind negativa in mod artificial, fara a exista siguranta unor tranzactii reale.

Bursa elvetiana (SWX) si Comisia bancara federala a Elvetiei au anuntat astazi ca tranzactiile de tip "naked short selling" nu sunt permise, acestea nefiind compatibile cu cerintele de conduita cerute, mai ales atunci cand tranzactiile de acest tip sunt folosite pentru manipularea pietelelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO