ZF 24

Vedeţi aici biografia celui mai insipid ministru de externe al României, Teodor Baconschi

Teodor Baconschi - Biografie

Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

23.01.2012, 14:52 3280

Teodor Baconschi s-a născut pe 14 februarie 1963 în Bucureşti.

Studii:

Este licenţiat în teologie ortodoxă (Bucureşti, 1985) şi doctor în istoria comparată a religiilor la Universitatea din Paris-Sorbona (magna cum laude, 1994). Parcurge, de asemenea, ciclul post-doctoral din cadrul "New Europe College" (Bucureşti).

Teodor Baconschi vorbeşte fluent franceza, engleza şi italiana.

Activităţi funcţii:

Înainte de 1989, a lucrat iniţial ca redactor la Editura Institutului Biblic (Bucureşti).

După Revoluţie, şi-a completat experienţa profesională prin ocuparea poziţiilor de consilier la Ministerul Culturii (1990), director al Editurii Anastasia (1995-1997), redactor-şef la TVR şi lector la Facultatea de filozofie a Universităţii Bucureşti.

în 1997, a optat pentru cariera diplomatică, fiind desemnat ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta şi Republica San Marino. După încheierea mandatului (2001), a fost numit director general în Centrala M.A.E.

între noiembrie 2002 şi ianuarie 2005, Teodor Baconschi a îndeplinit misiunea de ambasador al României în Republica Portugheză. La 21 ianuarie 2005 a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Globale în M.A.E. în prezent, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar.

La 21 ianuarie 2005 a fost numit Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, însărcinat cu afaceri globale.

La 12 septembrie 2006 este eliberat din funcţie.

La 26 octombrie 2006, preşedintele Traian Băsescu semnează decretul de numire în funcţia de consilier prezidenţial a lui Baconschi, acesta urmând să îl înlocuiască pe Claudiu Săftoiu la conducerea departamentului de politică internă.

La 14 noiembrie 2006, Băsescu îl numeşte membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român.

în februarie 2007, numele lui Baconschi este vehiculat pentru o eventuală candidatură la postul de ambasador al României la Paris.

în august 2007, preşedintele Traian Băsescu semnează decretul privind acreditarea lui Teodor Baconschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Franceză, eliberându-l pe acesta din funcţia de consilier prezidenţial.

în noiembrie 2007, Baconschi demisionează de la conducerea Institutului Cultural Român, fiind înlocuit de Bogdan Tătaru Cazaban, la momentul acela consilier de stat la Preşedinţie, la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Pe 18 decembrie 2009 a fost nominalizat ca ministru independent al Afacerilor Externe.

Altele:

Activitatea publică (susţinută sub semnătura de autor Teodor Baconsky, în grafia consacrată de tatăl său, poetul A.E. Baconsky) cuprinde 7 volume de studii şi eseuri, o constantă prezenţă în presa culturală, conferinţe susţinute în cadrul mai multor universităţi europene şi numeroase apariţii mediatice.

APARTENENŢĂ PROFESIONALĂ:
Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Studii Patristice (AIEP, Paris) şi Fellow al Colegiului Noua Europă.

DISTINCŢII:
A primit Marea Cruce a Ordiului Pius al IX-lea (Vatican),
Ordinul Sfintei Agatha (Republica San Marino), Ordinul "Serviciul Credincios", Ordinul Meritul Naţional (Republica Portugheză) şi Ordinul "Steaua solidarităţii italiene".

Domeniu activitate:
Politic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO