ZF 24

Venezuela face nationalizari de 30 mld. eur

01.05.2007, 18:27 17

Autoritatile din Venezuela au preluat, marti, controlul operational asupra a patru proiecte petroliere din regiunea Orinoco, evaluate la peste 30 miliarde de dolari, dezvoltate anterior de principalele companii petroliere la nivel mondial, transmite Reuters.

Masura reprezinta un pas important in procesul de nationalizare initiat de presedintele Hugo Chavez si survine la o zi dupa ce presedintele Boliviei, Evo Morales, aliat al liderului din Venezuela, a solicitat armatei sa preia controlul asupra campurilor de gaze naturale, fapt ce a determinat ingrijorarea investitorilor.

Cele patru proiecte au o capacitate totala de 600.000 de barili de petrol pe zi.

Companiile americane ConocoPhillips, Chevron, Exxon Mobil, firma britanica BP si grupul francez Total au acceptat sa cedeze controlul operational al proiectelor, in pofida faptului ca autoritatile au reclamat o usoara opozitie din partea ConoccoPhilips.

Firmele mentionate au acceptat sa cedeze controlul operational, dar negociaza inca mentinerea participatiilor la proiecte si primirea de compensatii, inaintea datei limita stabilita pentru luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO