ZF 24

Venituri record pentru loteria ungară după interzicea păcănelelor în afara cazinourilor şi creşterea salariilor

Venituri record pentru loteria ungară după interzicea...

Autor: Liviu Popescu

02.06.2014, 00:00 921

Compania de stat care deţine monopolul jocurilor de noroc în Ungaria, Szerencsejáték, a înregistrat venituri record de aproximativ 800 milioane de euro anul trecut, rezultat în creştere cu 12% faţă de anul anterior în principal datorită interzicerii aparatelor de jocuri de noroc în afara cazinourilor şi veniturilor salariale mai mari, scrie Portofolio.hu.

Un alt rol important la această creştere l-a jucat lansarea în luna mai a anului trecut a unui nou tip de joc de noroc numit “tippmixpro”, care a adus încasări de la lansare şi până în decembrie de aproximativ 18 milioane de euro.

Prin comparaţie Loteria română a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 241 de milioane de euro, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.

Guvernul ungar a interzis aparetele de jocuri de noroc amplasate în baruri, restaurant, pub-uri în luna octombrie din 2012 în încercarea de a reduce dependeţa faţă de jocurile de noroc în rândul maghiarilor.

Ministerul de finanţe ungar a decis la începutul acestei luni să emită şapte noi licenţe pentru a permite cazinourile să activeze în mediul online. De la acestea statul estimează că va încasa anual taxe de concesiune în valoare de 13 milioane de euro şi alte 3,3 milioane de euro din TVA. Cinci dintre cele şapte licenţe au fost acordate companiei Las Vegas Casino deţinută de producătorul maghiar de filme Andrew G. Vajna, care este şi membru al comisiei guvernamentale însărcinată cu industria filmului maghiar.

Ministerul a acordat licenţele companiei lui Vajna fără să organizeze o licitaţie întrucât a calificat compania ca fiind “de încredere”. La scurt timp după anunţ, István Schreiber, preşedintele Asociaţiei Maghiare a jocurilor de noroc a deminisonat în semn de protest faţă de alegerea oficialităţilor maghiare.

Szerencsejáték, care deţine peste 50% din cota de piaţă a industriei jocurilor de noroc, are 1.200 de angajaţi. Ca urmare a creşterii dinamice a companiei, veniturile alocate jocurilor de noroc pe cap de locuitor sunt cele mai mari din ţările din membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est. Compania a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ 70% în ultimii 2 ani, potrivit informaţiilor preluate de pe site-ul companiei.

Loteria română are circa 2.700 de angajaţi şi a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai profitabile companii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO