ZF 24

Veniturile statului din TVA, principala taxă din România, au fost de 94 mld. lei, în creştere cu 18,6%,cu doar doua procente peste inflaţia la final de 2022

Veniturile statului din TVA, principala taxă din...

Autor: Răzvan Botea

30.01.2023, 22:22 207

Veniturile statului din TVA, principala taxă din România, au fost de 94 mld. lei, în creştere cu 18,6%, cu doar doua procente peste inflaţie, arată execuţia preliminară a bugetului general consolidat pentru 2022.

„Încasările nete din TVA  au înregistrat 94,09 mld lei, în creştere cu 18,6% (an/an), însă sub dinamica bazei macroeconomice relevante, şi pe fondul unui nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, comparativ cu anul anterior (+15,0%, an/an)”, notează reprezentanţii Finanţelor.

Cu alte cuvinte, doar din inflaţia de 16% creşterea de TVA trebuia să fie similară, pentru că orice produs sau serviciu vândut în România este purtătorul acestei taxe. De asemenea, creşterea, pe volum, fără inflaţie, de 5% a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul ar fi trebuit să aducă cifre similare la încasările din TVA. La acestea se adaugă şi creşterea cifrei de afaceri de 20-30% din comerţul cu servicii, fie că este vorba de servicii prestate populaţiei, fie că este vorba de servicii IT sau de transport, prestate companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO