ZF 24

Verdict sumbru al şefului Supravegherii din BNR: Nici vorbă de creditare până la toamna viitoare

Verdict sumbru al şefului Supravegherii din BNR: Nici...

Autor: Razvan Voican

05.12.2013, 21:29 4304

Creditarea nu se va revigora până în septembrie-octombrie anul viitor pentru că băncile nu sunt dispuse să-şi asume noi riscuri înainte de a afla cât de dure vor fi evaluările de colateral şi testele de rezistenţă la stres pregătite de autorităţile europene şi care se vor aplica automat şi în România, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Previziunea vine de la cel care cunoaşte în detaliu măruntaiele sistemului bancar şi urmăreşte fiecare derapaj al băncilor în controlul riscului.

În aceste condiţii, economia nu se va putea baza nici anul viitor pe sprijinul finanţării bancare, chiar dacă pe 2013 se pregăteşte să marcheze o creştere spectaculoasă de până la 3%. „Judecata lor e simplă: nu te apuci să dai acum credite, să-ţi asumi riscuri şi apoi să te trezeşti că la evaluarea de colateral şi la testul de stres care vor veni ţi se cere capital în plus“, explică Cinteză abordarea bancherilor.

El subliniază că potrivit ultimei sinteze a opiniilor băncilor mari privind piaţa creditului, „totul e roşu pe partea de ofertă, cu excepţia consumului, unde s-a anticipat stagnare pentru T4/2013“. „Deci nu se vede apetit pentru creditare.“

Şeful Supravegherii a precizat ieri la o conferinţă că pe bancheri îi aşteaptă o reevaluare a colateralelor care se va face după nişte proceduri foarte dure, undeva între procedura normală de acum şi procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare, ceea ce înseamnă că valoarea colateralului va scădea foarte mult. „Scade colateralul, creşte provizionul“, a spus Cinteză, citat de Mediafax.

După zece luni din acest an creditul privat înregistra o scădere de aproape 6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în contextul unei pieţe în care primele două bănci, BCR şi BRD, îşi reduc portofoliile de credite de la un trimestru la altul. Statul încearcă acum să înfrângă reticenţa bancherilor faţă de asumarea de noi riscuri prin implementarea unei scheme de garantare a creditelor pentru IMM-uri, oferindu-se să preia jumătate din risc în limita unui plafon iniţial de garantare de 2 mld. lei.

De cealaltă parte, BNR presează băncile să dea credite prin menţinerea pe piaţa monetară a unui exces de lichidităţi în lei de cel puţin 8 mld. lei, precum şi prin promisiunea de a elibera şi mai mulţi lei prin reducerea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii gradual începând din prima parte a anului viitor.

Cu toate acestea, piaţa bancară rămâne sub semnul restrângerii bilanţurilor şi al repatrierilor de fonduri, resursele returnate până în septembrie fiind de 5 mld. euro. 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO