ZF 24

Viaţa Portugaliei după bailout: „Ne-am câştigat dreptul să nu mai fim de acord cu Fondul Monetar Internaţional“

Viaţa Portugaliei după bailout: „Ne-am câştigat...

Autor: Luiza Chiroiu

13.07.2015, 00:02 1385

La un an de la ieşirea din progra­mul internaţional de bailout, Portu­galia a început să ram­bur­seze anticipat împrumutul luat de la FMI, iar investitorii pare că şi-au recăpătat încrederea în economia por­tu­ghe­ză. Sincronizarea este perfectă pen­tru poli­ticieni, care scot acum la înain­tare un întreg arsenal de promisiuni pentru alegerile par­lamentare din toamnă, vorbind despre re­duceri de taxe şi creşteri de salarii unei popu­laţii sărăcite de măsurile de austeritate luate în ultimii ani.

„Marea diferenţă dintre acum şi pe­rioa­da bailout-ului este că astăzi putem să nu fim de acord cu FMI, pentru că ne-am câştigat acest drept“, spunea Maria Luis Albuquerque, ministrul portughez de finan­ţe, în urma publicării unui raport de către FMI în luna mai, în care instituţia arăta că Portu­galia nu a adoptat încă toate reformele nece­sare creării unei economii competitive.

Afirmaţia lui Albuquerque sugerează că Por­tugalia, considerată elevul ascultător al Eu­ropei, care a urmat întocmai lista de mă­suri de austeritate dictată de creditorii ex­terni, nu mai este dispusă să accepte ames­te­cul FMI în politicile economice ale guver­nu­lui, scrie The Wall Street Journal.

Semnalul a fost dat de anunţul guver­nu­lui conservator de la Lisabona din ianuarie le­gat de plata anticipată a împrumutului de la FMI. Două luni mai târziu, Portugalia rambursa cu un an mai devreme o tranşă de 6,6 miliarde euro către FMI.

La începutul lui iunie, Albuquerque a spus că guvernul va plăti încă aproximativ 2 mi­liar­de euro către FMI în iunie. Mai im­portantă decât rambursarea în sine a cre­di­tu­lui este recuperarea încrederii inves­ti­to­rilor şi a capacităţii de a ieşi pe pieţele inter­na­ţionale pentru a se împrumuta la dobânzi de sub 2%., în condiţiile în care Portugalia a luat bani de la FMI la o dobândă de 4%.

„O reducere cu două procente a dobân­zii înseamnă economisirea a jumătate de miliard de euro pe an – deci este o mişcare deşteaptă a guvernului“, spune Joao Duque, profesor universitar la şcoala de Economie şi Management din Lisabona.

Nu doar respectarea măsurilor de aus­teri­tate impuse de creditorii internaţionali au contribuit la înfăptuirea „miracolului datoriei portugeze“, ci şi mâna de ajutor pe care Portugalia a primit-o de la BCE odată cu lansarea programului de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, care a dus la scăderea costurilor de împrumut ale ţării, scrie Deutsche Welle.

 

Sacrificiile pentru credibilitate

Pe de altă parte, măsurile luate în tim­pul programului de bailout şi-au pus am­prenta pe situaţia economică internă.

Rata şomajului din Portugalia se află încă la un nivel ridicat, de aproape 14 %, peste media UE, tinerii se mută în străină­ta­te în căutarea unui trai mai bun, sistemul public de sănătate de-abia mai supra­vieţuieşte, iar taxele sunt mai mari decât niciodată.

Pentru a se apropia de ţinta de deficit bu­getar de 3% cerută de instituţiile inter­na­ţionale, guvernul conservator al lui Pedro Passos Coelho a crescut în două trepte taxa pe valoarea adăugată, de la 19% la 23%, a tăiat cu 5% cele mai mari salarii din sectorul bugetar şi a amânat începerea unor proiecte de infrastructură.

Cu doar câteva luni înainte de alegeri, Partidul So­cia­list, aflat în opoziţie, a afir­mat că între­g programul de bailout a fost o greşeală şi a promis că va tăia taxele şi va readuce sa­la­riile din sectorul bugetar la nivelul de dinain­tea crizei. Socialiştii sunt în faţa actualului partid de guvernare în sondajele de opinie pri­vind intenţia de vot la alegerile generale din toamnă.

Partidul Socialist Democrat le-a pro­mis alegătorilor un plan asemănător, dar care să fie implementat până în 2019, astfel încât Portugalia să respecte ţinta de deficit cerută de instituţiile europene încă din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO