ZF 24

Victor Angelescu, country manager APS România: Cred că la anul vom ajunge la o rată normală de NPL, sub 10%

Victor Angelescu, country manager APS România: Cred că...

Autor: Roxana Rosu

28.06.2016, 13:44 1175

Cred că anul viitor vom ajunge la o rată normală de NPL-uri pe piaţă, sub 10%, băncile s-au cam curăţat, a spus Victor Angelescu, country manager APS România.

"Până acum 2-3 ani creditele de retail neperformante s-au curăţat.  Diferenţa dintre un fond de investiţii şi o bancă este psihologică. După ce cumpărăm un portofoliu de credite vin foarte mulţi să discute cu noi şi spun că in sfârşit au cu cine discuta. Poate bancherii sunt mai reticenţi, iar noi mai prietenoşi şi căutăm soluţii împreună"

Alte declaraţii:

Trebuie să nu mai repetăm greşelile din trecut. Băncile au învăţat cred.

Avem 4 mld euro în portofoliu, peste 70 de portofolii de credite. Pe retail se recuperează 30-40% din valoarea nominală a creditului. Pe corporate, mai puţin, 20-25%.

6 mld de euro ar mai fi de curăţat în sistemul bancar. 

Majoritatea companiilor au o problemă de management. De multe ori businessul iniţial a fost bun, dar a fost tras in jos de alte afaceri. Au angajat rude, oameni neprofesionişti. Am văzut planuri de reorgaizare care implica să se vândă tot. Asta nu e un plan de reorganizare, ci tras de timp. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO