ZF 24

Victor Negrescu, europarlamentar: Trebuie convocat CSAT pentru a evalua efectul crizei din Grecia asupra României

Victor Negrescu, europarlamentar: Trebuie convocat CSAT...
28.06.2015, 13:54 487

„Grecia este al 6-lea investitor în România, cu investiţii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală. Intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţională şi sistemul bancar. Preşedintele României, care reprezintă ţara noastră în Consiliu European, trebuie să prezinte public situaţia românilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles şi să convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra României”, a explicat Victor Negrescu, Membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat faptul că există un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari bănci elene aflate în România.  „Creditorii trebuie să dea dovadă de solidaritate şi responsabilitate în raport cu Grecia, iar România trebuie să se implice, dat fiind rolul său în regiune.

Criza nu se combate cu măsuri de austeritate şi distrugerea bugetului Greciei, ci prin investiţii în viitor. Grecia se află în această situaţie din cauza guvernelor de dreapta care au tolerat abuzurile şi evaziunea fiscală a marilor corporaţii şi a oamenilor de afaceri cu legături politice.  În contrast, cazul de succes al României, care a schimbat direcţia încă din 2012, demonstrează că Europa nu trebuie să se întoarcă la măsurile de austeritate şi că soluţiile de stânga pot reporni motoarele economiei. Astăzi, România are cea mai mare creştere economică din UE, cu perspective optimiste chiar de accelerare, reuşind în acelaşi timp să plătească înapoi o bună parte din împrumuturile contractate de Guvernul PDL, actual PNL”, a continuat europarlamentarul Victor Negrescu.

 Eurodeputatul român a menţionat faptul că blocajul economic din Grecia poate însemna ieşirea Greciei din UE, dar nu înseamnă dispariţia proiectului european.  „Cred că prea mulţi lideri europeni au tratat politic situaţia Greciei. Referinţele premierului grec la democraţie şi demnitate naţională sunt corecte, însă referendumul, deşi este o soluţie bună, vine prea târziu. Este timpul ca unii lideri europeni de dreapta să înţeleagă că politica şi deciziile economice se fac pentru oameni şi nu pentru câştigurile unor grupuri de interese. Sper ca totuşi să se găsească o soluţie pentru că ieşirea Greciei din zona euro şi UE ar genera un precedent periculos, cu efecte grave asupra României”, a mai precizat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO