ZF 24

Video ZF Live. Florina Argeşeanu, Access Financial Services IFN: În cazul IMM-urilor, frâna e de ordin psihologic, nu ţine de accesul la capital

Autor: Roxana Rosu

24.03.2016, 00:05 579

Firmele mici şi mijlocii au reuşit să găsească soluţii în criză şi au capacitatea de a creşte, frâna fiind mai mult la nivel psihologic, în condiţiile în care ele au acces la capital în acest moment, este de părere Florina Argeşeanu, head of credit department la Access Financial Services IFN, societate non-bancară care se concentrează pe finanţarea IMM-urilor.

 

„Avem mulţi clienţi care sunt în piaţă de mulţi ani, deci au găsit soluţii şi pentru perioadele grele. Am mare încredere în IMM-uri. Au adaptabilitate, iar economia depinde şi de ele. Aceste firme au capacitate de creştere, dar frâna este mai mult la nivel psihologic“, a spus Florina Argeşeanu la ZF Live.

Ea a explicat că a observat în cazul IMM-urilor că investiţiile derulate de acestea sunt la limită, nu se alocă resurse pentru achiziţionarea de echipamente noi şi pentru creşterea producţiei. „Dar nu pentru că nu au acces la capital, ci de frică. Să nu apară altă criză şi să fie nevoite să restrângă din nou activitatea“.

Astfel, în urma crizei, antreprenorii au devenit extrem de prudenţi şi deşi se vede o creştere pe segmentul de IMM, ea este foarte mică.

Prezentă pe piaţa locală de nouă ani, Access Financial Services IFN, firmă controlată de două grupuri financiare cu sediul în Olanda, acordă în special credite pentru firme mici şi mijlocii, deşi este prezentă şi pe zona corporate.

Anul trecut, soldul creditelor s-a cifrat la 10 mil. euro, fiind estimat la 20 mil. euro în 2016, în timp ce rulajul va urca la 80 mil. euro, faţă de 40 mil. euro în 2015.

„Creşterea vine mai ales din clienţi noi, deşi este loc de creştere şi pe clienţii actuali“.

Faţă de bănci, marele avantaj al finanţărilor de la IFN este rapiditatea cu care clientul are acces la fonduri, în situaţia în care uneori firma are nevoie de cash imediat şi nu poate aştepta 90 de zile ca în cazul creditelor bancare.

„Suntem flexibili la criterii de eligibilitate şi garanţii, singurele garanţii pe care le cerem sunt creanţele comerciale. Pentru client este foarte util că are fondurile imediat, nu aşteaptă 90 de zile“.

În prezent, Access Financial Services IFN are câteva sute de clienţi, iar rata de default este sub 1%. Ponderea mică a cre­di­telor neperformante este explicată de reprezentantul socie­tăţii prin relaţia foarte strânsă cu clientul, în condiţiile în care dis­cuţiile se poartă direct cu antreprenorul şi echipa lui con­tabilă. Valoarea maximă a creditelor acordate este de 

400.000 de euro, dar solicitările peste acest prag pot fi rezol­va­te prin alte entităţi din grup. „Avem şi credite de un milion de euro. În­cercăm să ne concentrăm însă pe IMM“. În ceea ce pri­veş­te cri­teriile de eligibilitate, firma combină criteriile can­tita­ti­ve cu cele calitative, inclusiv evaluarea calităţii mana­ge­men­tu­lui. „Trebuie să ne adaptăm la o nouă realitate. Bani sunt, de ce nu se plasează e altă poveste. Deşi accetul la bani pare facil, nu este aşa. S-au înăsprit condiţiile de eligibilitate. La noi accesul e mai rapid şi facil“.

Florina Argeşeanu spune că în ultimii ani s-au întâmplat în economie lucruri la care nu se aştepta, inclusiv dobânzile negative. „Oscilarea între extreme nu poate ţine la nesfârşit, trebuie să se stabilizeze undeva“.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO