ZF 24

Video ZF Live. Marinela Ardelean şi Liviu Popescu, Fratelli: Investiţia într-o cramă ajunge la 6-7 mil. euro pentru o producţie de 100.000 de sticle, iar amortizarea se poate face în 5 ani

Marinela Ardelean, sommelier şi Liviu Popescu, unul dintre proprietarii Fratelli, vor organiza pe 21 şi 22 mai în Capitală Festivalul Vinului

Marinela Ardelean, sommelier şi Liviu Popescu, unul dintre proprietarii Fratelli, vor organiza pe 21 şi 22 mai în Capitală Festivalul Vinului

Autor: Alexandra Marcu

11.03.2016, 00:05 598

Peste 240 de vinuri au fost selectate să participe în acest an la Fes­tivalul Vinului din România, un eve­niment organizat în a doua parte a lunii mai (21-22 mai) la Fratelli Studios din Capitală, iar fie­care cramă are posibilitatea să vină cu cinci etichete.

„Am des­ca­li­ficat vinurile care nu aveau cel puţin trei stele“, a spus la ZF Live Ma­ri­nela Ar­delean, somme­lier şi organizator al evenimentului.

Publicul va plăti 100 de lei la in­tra­re şi va primi un pahar cu care poate degusta 250 de sortimente de vin. Cei care vor să intre în zona VIP vor plătii 205 de lei.

Juriul prezent la eveniment va fi unul internaţional, somelierii venind din SUA, Coreea, Anglia, Italia sau Franţa.

Din totalul vinurilor de­gustate, 15% (36 de etichete) au obţinut cinci stele, adică pot să stea la orice masă din lume. „Acesta este un lucru bun, dacă juriul a fost indulgent cu cele de trei stele, la cele de cinci stele este vorba de excelenţă.“

Marinela Ardelean a spus că vinurile de cinci stele provin din toate re­giunile ţării, Vrancea, Banat, Cri­şana şi nordul Moldovei. „Dealu Mare este o comoară pentru români, dar trebuie să punem în valoare toată ţara, nu doar o anumită zonă.“

În Ro­mânia, niciun sortiment de vin nu costă mai mult de 50 de euro.

De-a lungul timpului, ea a degus­tat peste 3.000 de sortimente de vin atât din România, cât şi din Re­publica Moldova. „La noi doar 96 de crame sunt recunos­cute de Asociaţia Consultanţilor Eno­logi din România (ASCER), iar în Republica Moldova există 40 de com­panii vinicole care produc vin îmbuteliat.“ În ceea ce priveşte investiţia într-o cramă de vin, aceasta se ridică la 6-7 milioane de euro pentru o pro­ducţie de 100.000 de sticle, iar amor­tizarea se poate face în 5 ani.

Marinela Ardelean are un MBA în vinuri şi specializări în Italia şi Fran­ţa, iar în prezent lucrează la o nouă carte despre vinuri, care va fi lan­sată în acest an. Noul volum va cu­prin­de 216 etichete de vin şi va fi prima carte care reuneşte cele mai bune vinuri din România şi din Re­pu­blica Moldova. Prima ei carte a fost lansată în 2015.

Liviu Popescu, unul dintre proprietarii Fratelli, spune că această carte va da posibilitatea oricărui amator de vin să se inspire şi că vrea să facă o aplicaţie care să ajute clienţii. „Când te duci la supermarket şi nu ştii ce vin se potriveşte cu mâncarea, faci o poză etichetei şi o încarci pe aplicaţie, iar acolo vei afla ce tipuri de băuturi sunt recomandate pentru meniul tău“, a spus el în cadrul emisiunii ZF Live.

Festivalul de vin va avea loc la Fratelli Studios pe 21 şi 22 mai. Acolo sunt aşteptaţi 60 de producători, iar aproximativ 30 dintre aceştia provin din România. „Marinela selectează vinuri din diferite ţări. Încercăm să aducem producători de vinuri din străinătate care nu sunt prezenţi pe piaţa de la noi“.

Marinela Ardelean spune că un consumator care degustă atât un vin românesc premium, cât şi un vin din altă ţară, reuşeşte să îşi aşeze în minte ce înseamnă un vin de calitate. În cadrul festivalului, toate standurile vor arăta la fel. În prima zi a evenimentului, reprezentanţii din HoReCa vor avea ocazia de a sta de vorbă cu producătorii români, dar şi din afara ţării. „Este un timp dedicat doar profesioniştilor.“

La festival va exista şi o zonă VIP unde vor fi prezente tipuri de vin care au peste zece ani vechime sau care nu mai sunt pe piaţă, ci doar în cramele producătorilor de acolo.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO