ZF 24

VIDEO ZF Live. Nicu Grigoraş, Intercapital: Străinii vând la bursă, iar fondurile de pensii româneşti cumpără

Autor: Cristian Hostiuc

26.01.2016, 00:06 1936

Fondurile de pensii româneşti sunt principalii cumpărători de acţiuni la bursă în acest moment, când fondurile de investiţii străine vând, spune Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la Intercapital Invest.

„E clar că străinii vând, iar fondurile româneşti de pensii cumpără, pentru că acţiunile româneşti au preţuri interesante şi pot avea un randament al dividendului bun“, a spus el luni la ZF Live.

Fondurile de pensii româneşti au intrări de peste 500 mil. lei pe an, bani pe care nu prea au unde să îi plaseze având în vedere sărăcia de instrumente financiare de pe piaţa românească. Fondurile de pensii iau poziţii pe termen lung, se uită după companii care dau dividende an de an, deci fluctuaţiile acţiunilor contează mai puţin.

El a adăugat că şi investitorii de retail ro­mâni sunt prezenţi la cumpărare, mai ales în şe­dinţele „de panică“, când fluctuaţiile sunt mari. Din cauza evoluţiilor volatile ale burselor externe ca urmare a prăbuşirii Chinei şi a preţului petrolului, piaţa de la Bucureşti a intrat pe acelaşi trend de scădere, cu un minus de 10% de la începutul anului.

Grigoraş crede că această volatilitate cu tendinţe de scădere se va menţine cel puţin în prima parte a anului, stabilizarea venind în a doua parte, pe măsură ce corecţiile „nece­sare“ îşi pierd din amplitudine.

Vineri, bursa de la Bucureşti a încercat să recupereze o parte din pierderi, având o creştere de 1,8% la nivelul indicelui BET, care urmăreşte evoluţia principalelor zece acţiuni, şi un plus de 3,5% pe indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea. „A fost o uşoară revenire, dar nu va fi de durată. Piaţa va reveni pe scădere. Este greu de estimat acum unde se va opri.“

El recomandă investitorilor să stea mai mult pe cash când pieţele sunt aşa volatile, iar dacă cineva vrea să investească să se ducă pe companiile de utilităţi, care dau divi­dende.

„Eu am recomandat clienţilor să îşi reducă expunerile pe companiile mici şi mijlocii nelichide, să stea pe cash şi să investească în acţiunile lichide, de utilităţi.“

Chiar dacă acţiunile de la Bucureşti sunt considerate subevaluate comparativ cu companiile similare din regiune sau din Vest, acest lucru nu contează atunci când străinii primesc ordin să îşi reducă expunerile, deci să vândă.

Deşi este mică, piaţa bursieră de la Bucureşti se mişcă în funcţie de piaţa europeană şi de cea americană, ieşirile din trend ţinând doar de evenimentele stricte pe care le raportează companiile.

În ultimul an cea mai lovită acţiune a fost Petrom, care a pierdut 40% din valoare ca urmare a căderii preţului petrolului de la 100 de dolari la 30 de dolari barilul.

Băncile au câştigat anul trecut, Banca Transilvania având un plus de 40% ca urmare a cumpărării Volksbank România, iar BRD a câştigat 30% ca urmare a reintrării pe profit.