ZF 24

Video ZF Live. Steluţa Racolţa, RSC Consulting: Firmele care făceau training pentru cei cu studii superioare îşi vor închide afacerea sau se vor reorienta spre altă nişă

Autor: Alexandra Marcu

27.11.2015, 00:05 1970
O hotărâre de guvern adoptată recent obligă firmele care organizează cursuri de training destinate absolvenţilor de studii superioare să renunţe la acest tip de business sau să „împartă“ cu universităţile veniturile. 
 
„Furnizorii care se adresau doar adulţilor cu studii superioare vor fi nevoiţi să îşi închidă busi­nessul sau să se reorienteze. Se doreşte mo­no­polizarea acestor servicii de către o mână re­strânsă de entităţi care şi-a propus să deţină mo­nopolul instruirii adulţilor din România“, a spus Steluţa Racolţa, general manager al com­paniei de training RSC Consulting, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.
 
Hotărârea de guvern nr. 567 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor a fost modificată la iniţiativa Ministerului Edu­ca­ţi­ei în luna septembrie, astfel încât piaţa furni­zo­rilor de formare profesională va fi monopo­li­za­tă de către universităţile din România, potri­vit reprezentantei RSC Consulting.
 
Steluţa Racolţa a mai precizat că această decizie a guvernului a bulversat viaţa furni­zorilor de cursuri de formare profesională şi că, iniţial, ea a crezut că anexa 2, care schimbă complet situaţia furnizorilor de formare profesională a adulţilor, este „o greşeală de redactare“.
 
„În urma modificărilor din hotărârea de guvern, sunt afectaţi cei care furnizează cursuri de expert achiziţii publice, expert legislaţia muncii etc. Ca să obţii aceste titluri ai nevoie de studii superioare finalizate.“
 
Astfel, instituţiile de învăţământ superior pot să devină furnizori de formare profesională şi să ofere cursuri pentru adulţii din România care au absolvit studii superioare.
 
În schimb, piaţa furnizorilor de cursuri adresată persoanelor necalificate, care pregătesc cursanţii pentru meserii precum manichiuristă, zugrav, tâmplar sau ajutor de bucătar nu este afectată.
 
„Sunt mulţi furnizori acreditaţi pe aceste ocupaţii, iar piaţa aceasta nu este afectată.“
 
Steluţa Racolţa a spus că în România tre­bu­ie să se lucreze mult mai mult în zona formării profesionale.
 
„România este pe penultimul loc în Uniu­nea Europeană ca rată de participare a adulţilor la cursuri de formare profesională, aceasta fiind de doar 2%, iar media europeană este de 10%.“
 
În perioada 2007-2015, mulţi români au luat fon­duri POSDRU pentru organizarea de cursuri pentru formarea profesională a oamenilor.
 
„Jumătate din banii destinaţi României au rămas neutilizaţi şi dacă eliminăm 80% din aceşti actori, rămân doar universitătăţile. A trebuit să demonstrăm că proiectele sunt sustenabile, dar îi eliminăm acum pe cei cu expertiză, care s-au implicat în absorbţia de fonduri.“
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO