ZF 24

Viitorul este al maşinilor zburătoare? Compania olandeză Pal-V a lansat un model de maşină zburătoare care va fi produs în masă: Cum arată şi cât costă o astfel de maşină (FOTO)

Sursă foto: AP
20.12.2018, 18:02 556

CEO-ul companiei olandeze Pal-V spune că cei care doresc să aleagă dacă să şofeze până la muncă sau să zboare sunt cu un mare pas mai aproape de îndeplinirea dorinţei. Acesta a lansat primul model produs de companie, Pal-V Liberty, un autoturism cu trei roţi şi două locuri cu funcţie de zbor, scrie The Associated Press.

„Maşinile zburătoare au apărut foarte mult în filme, iar de anul viitor, acestea vor fi disponibile”, a spus CEO-ul Robert Dingemanse.

Modelul Pal-V Liberty este unul din maşinile zburătoare în curs de dezvoltare din lume, precum The Transition al americanilor de la Terrafugia sau modelul electric integral cu funcţie de decolare şi aterizare verticală pe care îl dezvoltă start-up-ul german Lilium.

În aer, modelul Pal-V este propulsat de o elice alimentată de două motoare.

Producătorii spun că aceasta va putea atinge viteze de până la 170 km/h pe şosea, iar în aer viteze de până la 180 km/h. Poate zbura aproximativ 500 de kilometri cu un plin de rezervor cu benzină fără plumb.

Când aterizează, elicea şi mecanismul de echilibrare se pliază iar coada se retractează, Pal-V fiind gata să fie condusă ca o maşină normală. Trecerea pe modulul de zbor durează cam 10 minute, în acestea fiind incluse şi verificările necesare, spune compania.

Preţul unei astfel de maşini zburătoare va fi de aproximativ 500.000 de euro, primul volum de producţie fiind de 90 de vehicule. CEO-ul companiei spune că maşinile zburătoare nu sunt pentru oricine, însă sunt destule persoane care aşteaptă să cumpere modelul.

Cei care conduc acest model au nevoie de licenţă de pilot de elicopter, iar compania oferă şi cursuri pentru obţinerea atestatului.

Maşina nu este capabilă să se ridice în aer vertical de la sol, deci nu poate fi folosită pentru a „sări” peste un ambuteiaj. Modelul Pal-V Liberty are nevoie de o mică porţiune de pistă pentru a decola şi ateriza.

Având modelul pregătit pentru producţia de masă, compania se coupă acum de obţinerea certificatelor din partea autorităţilor rutiere şi a celor de transporturi aeriene din Europa şi alte zone.

„Tehnologia de mobilitate urbană arată foarte promiţător, iar noi lucrăm viguros şi constant pentru dezvoltarea politicilor şi legilor, atstfel încât să putem sprijini această dezvoltare”, a spus Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA într-o declaraţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO