ZF 24

Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici extinderea cotei TVA de 5% pentru camping

Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici...

Autor: Ionel Dancu

29.09.2018, 19:08 322

„Premierul Viorica Dăncilă a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să elaboreze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situaţia existentă şi să introducă mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect şi echitabil al contribuabililor, de natură să contribuie la creşterea atractivităţii mediului de afaceri din România”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, remis sâmbătă MEDIAFAX.

Una din prevederile actului normativ care va fi pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor Publice se referă la împrumuturile pe care UAT-urile le pot solicita pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

„Până la finele anului, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Unităţile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. Documentele in vederea contractării împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice”, potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, ministerul Finanţelor va mai include în actul normativ măsuri pentru „aplicarea unui tratament fiscal unitar pentru sumele înregistrate conform reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară ca bază a contabilităţii, cu excepţia sumelor care provin din actualizarea cu rata inflaţiei”, precum şi „includerea contribuabililor care realizează venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câştigului net anual, în categoria celor care beneficiază de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale”.

Cota redusă de TVA de 5% va fi extinsă pentru „cazarea la hotel, inclusiv camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea; utilizarea facilităţilor sportive, accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative”, potrivit Guvernului.

O altă măsură pe care o va promova MFP se referă la bonificaţii pentru persoanele fizice care îşi plătesc anticipat impozitul pe venit şi CAS-ul.

„Se stabileşte 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele de impozit şi/sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală, care au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi definitivarea contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv”, potrivit sursei citate.

De asemenea, Guvernul spune că urmează să se stabilească 30 iunie 2019 drept termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017 şi pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 31 martie 2019, inclusiv.

Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de furnizor de ajutor de stat, va putea utiliza, la emiterea angajamentelor legale, disponibilul de credite bugetare pe întreaga perioadă de valabilitate a schemelor de ajutor de stat şi nu doar pe perioada acoperită prin legile bugetare anuale, respectiv anul curent şi 3 ani ulteriori, potrivit comunicatului de presă.

„Anual, până la 15 august, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au obligaţia să notifice Comisia de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul MFP referitor la sumele autorizate pentru anul în curs, sumele autorizate care vor fi trase până la sfârşitul anului, sumele autorizate ca trageri pentru anul în curs care sunt disponibilizate şi reprogramarea tragerilor pentru anii următori. În cazul nerespectării acestei obligaţii, CAÎL anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul în curs şi netrase până la data de 31 august. În 2018, termenele precizate anterior sunt 15 şi 31 octombrie 2018”, este o altă măsură anunţată de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO