ZF 24

Visul Poloniei de a deveni independentă energetic prin gazele de şist se destramă

Consumul de gaze al Poloniei, de aproximativ 16 mld. metri cubi pe an, depăşeşte de patru ori producţia internă. Foto: AFP/Mediafax Foto

Consumul de gaze al Poloniei, de aproximativ 16 mld. metri cubi pe an, depăşeşte de patru ori producţia internă. Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

19.01.2014, 19:35 4118

Speranţele Poloniei de a-şi proteja economia de dependenţa de gazele naturale ruseşti exploatând propriile rezerve de gaze de şist -  printre cele mai mari din Europa - se spulberă încet.

Ultimele lovituri au venit prin „trădarea“ gigantul italian Eni, intrat recent în grupul marilor producători de gaze care au părăsit piaţa poloneză, şi de la agenţia de audit NIK, care a criticat într-un raport procesul exagerat de lent de acordare a licenţelor de explorare, marcat de nereguli şi de corupţie.

NIK, sceptică şi în privinţa progresului în estimarea rezervelor gazelor de şist ale Poloniei, atrage atenţia că dacă se menţine actuala rată a testelor de forare, faza de explorare ar putea dura aproxi­mativ 12 ani şi arată că întârzierile în îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează producţia gazelor neconvenţionale vor determina companiile să îşi limiteze acti­vitatea din Polonia, potrivit Warsaw Business Journal.

Criticile agenţiei se îndreaptă însă şi asupra companiilor care deţin licenţele de explorare. Potrivit raportului, acestea nu au realizat studiile geologice necesare sau le-au efectuat cu mare întârziere.

Eni a renunţat recent la concesiunile de gaze de şist din Polonia deoarece condiţiile geologice s-au dovedit a fi mult mai nefavorabile decât s-a crezut anterior.

Perimetrele concesionate de Eni în 2010 nu conţin rezerve de gaze de şist viabile din punct de vedere comercial.

Potrivit presei poloneze, care citează surse neoficiale, alte două sau trei companii ar putea să renunţe la perimetrele de exploatare din Polonia, alăturându-se astfel grupului Eni şi al celorlaţi giganţi, Exxon Mobil, Marathon Oil din SUA şi, Talisman din Canada, care s-au retras din Polonia în ultimii doi ani dând vina pe rezultatele slabe obţinute, pe birocraţie şi pe lipsa unei legislaţii clare. Un alt motivul al retragerii este şi intenţia guvernului polonez de a-şi spori controlul în activitatea de exploatare şi de a creşte taxele pe profitul obţinut din producţie. Singura mare companie încă prezentă în Polonia este grupul american Chevron.
 

Două treimi din consumul de gaze al Poloniei sunt importate de la ruşi

Frenezia gazelor de şist din Polonia a fost stârnită în 2011 de Administraţia pentru Informare în Energie a Statelor Unite care a estimat atunci posibilele rezerve de gaze de şist poloneze la 5.300 mld. de metri cubi, cele mai mari din Europa şi suficiente pentru a acoperi cererea internă pentru aproape 300 de ani, oportunitate pe care marile companii energetice străine s-au grăbit să o valorifice.. Premierul polonez Donald Tusk anunţa atunci că Polonia ar putea începe producţia de gaze se şist la scară comercială chiar din 2014.

Între timp însă estimările privind rezervele de gaze de şist care pot fi recuperate au fost reduse 90%. Institutul Geologic Polonez apreciază că ar putea exista suficiente rezerve recuperabile de gaze de şist pentru a acoperi consumul pe o perioadă de 35-65 de ani.

Consumul de gaze al Poloniei, de aproximativ 16 mld. metri cubi pe an, depăşeşte de patru ori producţia internă. Două treimi din consumul total este asigurat prin gazele importate din Rusia.
 

Pe lângă reducerea dependenţei de importurile de gaze ruseşti, guvernul polonez speră

că exploatând gazele de şist vor produce suficientă energie încat Polonia să-şi permită să închidă minele minele de cărbuni vechi şi poluante, reducând astfel emisiile de carbon la nivelurile cerute de UE. Polonia produce o parte covârşitoare din electricitate în centrale pe cărbune, o sursă de energie mult mai poluantă decât gazele, potrivit The New York Times.

Experţii estimează că ar trebui forate prin fracturare hidraulică nu mai puţin de 300 de sonde, fiecare necesitând costuri de 10-15 mil. dolari, pentru a se putea estima corect rezervele de gaze de şist poloneze viabile din punct de vedere comercial.

Un oficial guvernamental polonez a spus recent că au fost forate 51 de sonde, 24 prin fracturare hidraulică, însă niciuna nu a început producţia efectivă.

Cum speranţele puse în gazele de şist poloneze încep să se destrame, companiile şi-au mutat atenţia către Ucraina, unde sunt active atât Chevron cât şi Royal Dutch Shell şi Eni, şi către Marea Britanie, aliatul Poloniei în promovarea gazelor de şist în UE.
 

„Este nevoie de poveşti de succes pentru a retrezi interesul investitorilor“

Pe de altă parte, Dennis McKee, fondator şi CEO al celui mai mare furnizor de servicii de fracturare hidraulică din Polonia, United Oilfield Services, a spus într-un interviu acordat Bloomberg că Polonia se poate aştepta la primele fluxuri de gaze de şist viabile comercial anul acesta, când ţara îşi va dubla numărul de sonde. Potrivit lui McKee, aproximativ 30 de puţuri vor fi forate anul acesta, comparativ cu 14 anul trecut, mulţumită îmbunătăţirii tehnicilor şi a reglementărilor din domeniu. El a spus că United Oilfield Services a fost implicată în forarea a 70% dintre puţurile realizate în ultimele opt luni. „Reglementările au fost foarte rigide, dar sunt în curs de ameliorare şi cred că în viitorul apropiat vor fi şi mai mult îmbunătăţite“, a spus McKee. „Industria va aduce veşti foarte bune în urătoarele săptămâni sau luni“, a adăugat acesta. United Oilfield Services crede că Polonia va începe să producă gaze de şist în 2015.

Trevor Sikorski, reprezentant al companiei de consultanţă londoneze Energy Aspects crede că datorită fluxurile de gaze de şist viabile comercial Polonia va putea susţine investiţiile în proiecte asemănătoare. „Ne aşteptăm ca Polonia să devină principalul producător de gaze de şist din Uniunea Europeană, însă, pentru că sunt încă multe piedici care trebuie înlăturate iar industria este încă la început, este nevoie de poveşti de succes pentru a retrezi interesul investitorilor“, a explicat Sikorski.

Pawel Mikusek, purtător de cuvânt al ministerului mediului, a declarat că „un acord asupra formei finale a legislaţiei gazelor de şist va fi posibil curând“. Polonia a redus perioada de opt luni necesară obţinerii permiselor de mediu de către investitorii care vor să foreze la adâncimi mai mari decât cele declarate iniţial.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO