ZF 24

Vize SUA: ce spun oficialii americani despre ridicarea vizelor pentru români

Vize SUA: ce spun oficialii americani despre ridicarea...

Autor: Catalina Mihai

27.03.2014, 12:46 2214

"Reafirmăm angajamentul nostru de a încheia acordurile privind regimul de călătorii fără vize între Statele Unite şi toate statele membre ale Uniunii Europene cât de curând posibil şi în conformitate cu legislaţia internă", se arată în declaraţia comună, după summitul SUA-UE, care a avut loc, miercuri, la Bruxelles.

Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV, că s-a avansat în chestiunea ridicării vizelor SUA pentru români şi "s-ar putea să nu mai ia atât de mult". "Ne apropiem efectiv anul acesta, cred că vom intra în criteriile care sunt prevăzute de proiectul legislativ care aşteaptă aprobarea celei de-a doua camere a Congresului. Odată ce legislaţia asta va trece, noi vom fi în aceste criterii, pentru că inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%", a declarat şeful diplomaţiei.

El a mai precizat că decizia la nivelul UE privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este "un element suplimentar care a apărut şi care ajută, vă asigur".

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un "mecanism de reciprocitate", care poate fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO