ZF 24

Vizită istorică a prinţul saudit Faisal bin Farhan la Kiev: Ucraina va primi sprijin din partea Arabiei Saudie prin încheierea unui acord în valoare de 400 de milioane de dolari

Vizită istorică a prinţul saudit Faisal bin Farhan la...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.02.2023, 14:15 1344

Arabia Saudită a semnat duminică un acord în valoare de 400 de milioane de dolari cu Ucraina, după ce ministrul de externe al regatului a efectuat o vizită surpriză la Kiev, o acţiune lăudată de Washington, raportează Bloomberg.

Prinţul Faisal bin Farhan s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu şeful său de cabinet Andriy Yermak, cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba şi cu alte persoane de rang înalt din stat. El a fost oficialul saudit de cel mai înalt rang care a vizitat Ucraina în ultimii 30 de ani.

Călătoria are loc după ce Arabia Saudită a fost acuzată de SUA că, prin politica sa petrolieră, a luat partea Rusiei în războiul cu Ucraina. Arabia Saudită conduce grupul de producători OPEC+ împreună cu Moscova, iar Washingtonul a declarat că reducerile sale de producţie au fost în detrimentul economiei globale. Arabia Saudită respinge această afirmaţie, spunând că politica sa are ca scop echilibrarea pieţelor globale de petrol. Disensiunile au afectat relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită anul trecut, dar de atunci tensiunile s-au atenuat.

Acordurile au stipulat modul în care Ucraina va cheltui suma donată de Arabia Saudită de 410 milioane de dolari în scop umanitar. Ca parte a acestui ajutor, Arabia Saudită a declarat că va finanţa produse petroliere în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina sub formă de grant.

De asemenea, călătoria de duminică a fost prima deplasare în Ucraina a unui oficial de rang înalt dintr-o ţară arabă de la începutul invaziei lui Vladimir Putin, în februarie 2022.

„O tratăm ca pe o dovadă importantă de susţinere a statului nostru, mai ales în aceste zile, pe fondul împlinirii unui an de la agresiunea la scară largă a Federaţiei Ruse", a declarat Yermak

Yermak a declarat că oficialii ucraineni au discutat cu prinţul Faisal despre respectarea normelor dreptului internaţional şi a statutului Naţiunilor Unite. „Poziţia noastră în această privinţă este unitară", a spus el.

Arabia Saudită a fost una dintre cele 141 de ţări care au votat săptămâna trecută în favoarea unei rezoluţii neobligatorii a Naţiunilor Unite care solicită retragerea Moscovei din Ucraina.

Părţile au vorbit, de asemenea, despre ajutorul anterior al Arabiei Saudite în stabilirea de schimburi de prizonieri cu Rusia şi despre perspectivele unor schimburi suplimentare, pentru a consolida atât poziţia Kievului, cât şi a Riadului în sudul global, inclusiv în Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO