ZF 24

Vodafone ar fi reluat discuţiile cu Liberty Global pentru o fuziune sau un schimb de active în Europa

John Malone (st.) şi Vittorio Colao negociază un acord care ar putea schimba piaţa de telecom din Europa, inclusiv din România

John Malone (st.) şi Vittorio Colao negociază un acord care ar putea schimba piaţa de telecom din Europa, inclusiv din România

Autor: Adrian Seceleanu

02.01.2016, 14:50 5899

Grupul britanic Vodafone, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii, ar fi reluat la finele anului trecut discuţiile cu americanii de la Liberty Global (UPC) pentru o fuziune sau un schimb de active în Europa - care ar putea include şi România, ţară în care ambii operatori sunt prezenţi, conform mai multor articole apărute în presa din Marea Britanie, care citează surse apropiate celor două companii.

În data de 15 decembrie Financial Times publica un articol sub titlul “Vodafone lasă uşa întredeschisă pentru o tranzacţie cu Liberty Global”, în cadrul căruia autorul, Daniel Thomas, afirmă că şansele unui acord între cei doi giganţi ar fi crescut în condiţiile în care diferenţa dintre evaluările celor două grupuri s-ar fi redus, pe fondul rezultatelor financiare mai bune ale Vodafone - urmate de o apreciere a titlurilor la bursă, concomitent cu deprecierea acţiunilor Liberty Global.

“Vodafone şi Liberty ar putea încă să ajungă la un acord, fie o fuziune completă a operaţiunilor fie o mai puţin ambiţioasă operaţiune de combinare a activelor cheie de pe pieţele europene”, conform articolului din FT.

La finele lunii septembrie cele două companii anunţaseră că au pus capăt discuţiilor pentru o combinare a operaţiunilor, întreruperea fiind provocată în principal de diferenţa majoră între multiplii utilizaţi pentru evaluarea grupurilor, favorabili grupului de cablu.

Performanţele financiare mai bune ale Vodafone, care a început să culeagă roadele investiţiilor sale suplimentare în Europa, deschid însă acum drumul spre o tranzacţie, conform FT.

În ultimele trei luni din 2015 acţiunile Liberty Global au scăzut cu 4%, în timp ce titlurile Vodafone au avansat cu 8% în acelaşi interval.

“Avansul înregistrat de acţiunile Vodafone ar putea deschide calea pentru noi discuţii pentru un acord, afirmă o persoană apropiată de Vodafone, în condiţiile în care John Malone, preşedintele Liberty, vrea să se întoarcă la masa negocierilor. <<Acordul depinde de reducerea diferenţei dintre evaluarea Vodafone şi a Liberty … mai simplu spus acţiunile Vodafone trebuie să mai crească un pic pentru ca tranzacţia să aibă sens>>, a afirmat pentru FT persoana apropiată Vodafone”.

Pe 30 decembrie publicaţia britanică Daily Mail scrie, citând surse din piaţa financiară, că Vodafone ar planifica o fuziune de 140 de miliarde de lire sterline (189 mld. euro) cu americanii de la Liberty Global, tranzacţia având şanse să fie semnată în prima parte a anului 2016.

“Aparent echipele de consultanţi financiari au lucrat peste program în perioada sărbătorilor la o posibilă fuziune de 140 de miliarde de lire sterline între Vodafone şi Liberty Global. Discuţiile dintre cele două grupuri de a-şi combina operaţiunile mobile şi de cablu din Marea Britanie, Germania şi alte pieţe europene s-au încheiat în septembrie.

Dar dealerii aud acum că John Malone a iniţiat noi discuţii privind o fuziune iar în ultimele săptămâni şefii Vodafone şi Liberty s-au întâlnit cu cei mai importanţi investitori pentru a evalua apetitul lor pentru o fuziune <<prietenoasă>>. Răspunsul lor a fost favorabil iar acum rotiţele s-au pus în mişcare pentru o mega-tranzacţie la începutul noului an”, conform Daily Mail.

Situaţia din România: UPC nu are telefonie mobilă, Vodafone nu are operaţiuni fixe şi TV

Grupul britanic Vodafone este numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă şi nu are operaţiuni fixe, în timp ce UPC este numărul trei pe pieţele de televiziune şi internet fix dar fără operaţiuni mobile, astfel că o combinare a operaţiunilor ar putea crea pe piaţa locală un nou jucător cu afaceri integrate fix mobil, la fel ca grupul Telekom şi RCS&RDS.

Situaţia din România, o piaţă de mici dimensiuni şi pentru grupul Vodafone şi pentru Liberty Global, nu este una care să joace un rol determinat în soarta mega-tranzacţiei în discuţie. Totuşi, este de notat faptul că pe plan local contextul este unul favorabil unui asemenea deznodământ în condiţiile în care, potrivit informaţiilor ZF, în “clubul” companiilor cu oferte integrate fix mobil va intra şi Orange România, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, după semnarea unui acord care îi oferă acces la infrastructura fixă a Telekom. Francezii au oferit la rândul lor subsidiarei locale a Telekom acces la reţeaua mobilă 4G.

De asemenea, subsidiara locală a Vodafone a tatonat în ultimii ani zona de servicii de televiziune fără a intra pe acest segment la fel ca Orange, iar pe segmentul de comunicaţii fixe de asemenea nu a identificat o soluţie pentru a ajunge şi la clienţii retail.

De cealaltă parte compania de cablu UPC s-a concentrat pe operaţiunile fixe, segment pe care a înregistrat creşteri - inclusiv prin achiziţii, fără a lansa însă servicii de telefonie mobilă sub forma unui operator virtual, aşa cum Liberty Global a făcut pe alte pieţe europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO