• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
ZF 24

Vrei să devii prosumator? Au fost adoptate măsuri care fac intrarea în cea mai nouă comunitate energetică şi mai uşoară. Capacitatea proiectelor recunoscute a crescut de 4 ori

Vrei să devii prosumator? Au fost adoptate măsuri care fac intrarea în cea mai nouă comunitate energetică şi mai uşoară. Capacitatea proiectelor recunoscute a crescut de 4 ori

Autor: Roxana Petrescu

31.12.2021, 10:44 20119

Comunitatea prosumatorilor, micii consumatori care-şi produc singuri energia necesară, s-ar putea dezvolta accelerat în contextul în care capacitatea proiectelor care intră în această categorie a crescut de la 100 kW la 400 kW, investiţiile urmând a beneficia de condiţii speciale pentru vânzarea energiei.

“Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”, au comunicat reprezentanţii Ministerului Energiei în contextul adoptatării Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.

“Autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea.”

Mai departe, pentru proiectele de 200 kW furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea.

Foarte important, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării. Ce înseamnă acest lucru? Că prosumatorul practic poate folosi reţeaua de distribuţie ca pe o mare baterie de stocare. De exemplu, dacă produce mai mult vara, poate folosi acel excedent iarna, putând face economii la costurile cu încălzirea, spun specialiştii din piaţă.

Pentru proiectele cu o capacitate cuprinsă între 200 kW şi 400 kW, furnizorii de energie au alte obligaţii. Astfel, ei trebuie să să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă. Mai mult, furnizorii trebuie să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea. În acest caz însă nu se realizează compensarea cantitativă.

“Operatorii de distribuţie de energie electrică sunt obligaţi să realizeze racordarea prosumatorilor şi a autorităţilor publice în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.”

Compensarea cantitativă va fi aplicată până în 2030.

“Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW va fi  acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbari Climbatice, conform unei metodologii ANRE, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condiţiile prevăzute pentru prosumatorii cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.”

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915