• Leu / EUR4.7205
  • Leu / GBP5.2885
  • Leu / USD4.1484
ZF 24

"Vulturii" americani de la Fondul Proprietatea sunt fără milă: Dacă Franklin Templeton nu le îndeplineşte toate condiţiile îl dau afară

"Vulturii" americani de la Fondul Proprietatea sunt fără milă: Dacă Franklin Templeton nu le îndeplineşte toate condiţiile îl dau afară

Autor: Andrei Chirileasa

16 oct 2013 2295

Cine este Paul Singer, „vulturul“ de pe Wall Street care a investit peste 100 de milioane de euro în Fondul Proprietatea

Fondul de hedging american Elliott, condus de Paul Singer, unul dintre cei mai puternici investitori de pe Wall Street, a cerut discutarea în adunarea generală a acţionarilor de la Fondul Proprietatea stabilirea unor criterii de performanţă mult mai ridicate pentru administratorul fondului, Franklin Templeton.

Dacă propunerile vor fi aprobate, durata viitorului mandat al administratorului FP va fi redusă de la patru ani la doi ani, iar mandatul va putea fi reziliat în orice moment, dacă Templeton nu-şi atinge ţintele de performanţă cerute de Elliott.

Elliott, care este cel mai mare acţionar al FP, cu o participaţie de peste 17% din capital, după ce a investit peste 260 de milioane de euro pentru a cumpăra acţiuni în ultimii cinci ani, a solicitat completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor din data de 22 noiembrie de la FP cu noile propuneri. În AGA din noiembrie acţionarii FP discută dacă prelungesc sau nu mandatul de administratot al Franklin Templeton, care expiră la 30 septembrie 2014. Au existat mai multe zvonuri în ultima perioadă privind nemulţumirile celor de la Elliott şi intenţia acestora de a schimba administratorul fondului. Prin modificările propuse spre aporbate în AGA, Elliott îşi arată disponibilitatea de a le mai acorda celor de la Templeton un mandat, însă pe un termen mai scurt, de doi ani, şi cu obiective mult mai solicitante.

În prezent, mandatul de administrator al FP este acordat pe patru ani. Elliott propune în primul rând reducerea acestuia la doi ani.

Apoi, Elliott cere din nou ca administratorul FP să poate fi recompensat cu bonusuri pentru distribuţiile excepţionale realizate către acţionari altele decât dividendele anuale (respectiv răscumpărări de acţiuni sau alte operaţiuni prin care fondul virează bani către acţionari). Nivelul acestor bonusuri va fi negociat de Comitetul Reprezentanţilor cu administratorul FP.

De asemenea, Elliott mai cere introducerea următoarelor criterii în contractul de administrare:

1.Discount-ul dintre preţul de închidere al acţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată VUAN trebuie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015;

2.VUAN ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013.

Franklin Templeton va publica rezultatele criteriilor de performanţă la 15 iulie 2015 şi dacă oricare dintre cele două criterii nu va fi îndeplinit, va fi convocată o AGA care va avea loc în septembrie 2015 în care se va discuta încetarea anticipată a mandatului şi începerea procedurii de selecţie a unui nou administrator.

Dacă Franklin Templeton nu acceptă aceste condiţii şi nu ajunge la un acord cu Comitetul Reprezentanţilor înainte de convocarea viitoarei AGA anuale sau următoarea AGA anuală respinge sau nu aprobă modificările contractului de administrare, sau contractul nu se încheie până la data de 15 iulie 2014, atunci mandatul Franklin Templeton va fi considerat respins, iar Comitetul Reprezentanţilor va începe selecţia unui nou administrator.

 

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7205
Diferență: -0,0593
Ieri: 4.7223
Azi: 4.1484
Diferență: -0,7441
Ieri: 4.1455
Azi: 5.2885
Diferență: -0,0812
Ieri: 5.2846
Azi: 4.2506
Diferență: -0,0376
Ieri: 4.2507