ZF 24

Wall Street, cea mai slabă şedinţă din octombrie 2020 încoace. De ce a scăzut vineri cu aproape 3% cea mai puternică bursă din lume? “Singura concluzie pozitivă ar putea fi că sentimentul a devenit prea pesimist”

Wall Street, cea mai slabă şedinţă din octombrie 2020...

Autor: Liviu Popescu

23.04.2022, 10:11 759

Acţiunile americane au scăzut puternic vineri, suferind cel mai mare declin zilnic din octombrie 2020 încoace, investitorii continuând să analizeze comentariile pesimiste privind ratele dobânzilor făcute cu o zi înainte de preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, precum şi un nou lot de rezultate corporative care au dezamăgit în mare parte. Dow Jones a scăzut cu 2,8%, S&P cu 2,77%, Nasdaq cu 2,55%, scrie publicaţia MarketWatch.

Dow şi S&P 500 au înregistrat vineri cele mai scăzute valori din 15 martie, în timp ce Nasdaq a închis la cel mai scăzut nivel din 14 martie.  Joi, acţiunile au renunţat la creşterile puternice, revenind puternic în jos. Odată cu scăderea de vineri, Dow Jones a suferit un declin săptămânal de 1,9%, a patra pierdere consecutivă. S&P 500 a scăzut cu 2,8%, iar Nasdaq a pierdut 3,8%, pentru a treia scădere săptămânală consecutivă.

Vineri după-amiază acţiunile au scăzut după ce Powell şi-a adăugat sprijinul pentru accelerarea creşterii ratelor dobânzii pentru a reduce inflaţia, măsuri care ar include o posibilă majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază în luna mai. "S-ar părea că investitorii au fost prea mulţumiţi de viitoarea şedinţă şa Fed, ceea ce va trebui să se schimbe", a declarat într-o notă Michael Kramer, fondator al Mott Capital.

Comentariile lui Powell au părut să facă din creşterea ratei de jumătate de punct procentual scenariul de bază, banca centrală urmând să anunţe, de asemenea, probabil că va anunţa începutul reducerii bilanţului său, a spus Kramer.

Acţiunile au redus oarecum pierderile în activitatea de după-amiază, după ce preşedintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, a declarat, într-un interviu televizat, că rămâne în favoarea unor creşteri ale ratei de 50 de puncte de bază, dar că nu consideră că este nevoie de "şocul" unei creşteri de 75 de puncte de bază. Revenirea s-a dovedit a fi de scurtă durată, însă, acţiunile scăzând la noi minime ale şedinţei înainte de soneria de închidere.

Randamentul de referinţă al titlurilor de trezorerie pe 10 ani s-a retras uşor până în jurul valorii de 2,89%, după ce joi a urcat cu aproximativ 8,1 puncte de bază până la 2,917%, cel mai ridicat nivel din 4 decembrie 2018.

Schimbarea de orientare pesimistă a Fed şi creşterea neîncetată a randamentelor Trezoreriei ar putea diminua atractivitatea anterioară a acţiunilor, care anterior erau considerate ca fiind singura cale viabilă pentru mulţi investitori în căutare de randament.

"Investitorii par să se îndepărteze de povestea TINA (There is no Alternative) în ultima vreme când vine vorba de acţiuni", a declarat Brian Price, şeful departamentului de gestionare a investiţiilor de la Commonwealth Financial Network, într-o notă. "Aceasta este a doua săptămână consecutivă de ieşiri semnificative din fondurile mutuale de acţiuni şi este puţin probabil ca zile ca cea de astăzi să schimbe sentimentul în continuare. Singura concluzie pozitivă ar putea fi că sentimentul a devenit prea pesimist şi am putea asista la un raliu de contratendinţă la un moment dat în următoarele săptămâni."

Săptămâna viitoare va marca o altă săptămână importantă pentru profituri, cu 558 de companii care vor raporta, a notat Saxo. "Este marele test al capacităţii companiilor de a transfera costurile către clienţii lor", au spus aceştia.

De asemenea, investitorii ar putea fi anxioşi înainte de ultimul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care va avea loc duminică. O victorie surprinzătoare a candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen asupra actualului preşedinte Francois Macron ar putea declanşa probabil volatilitatea pieţei, au spus analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO