ZF 24

Yuanul „a ajuns cea mai bună“ valută de pe planetă. Moneda Chinei s-a întărit la un nivel record faţă de dolar şi a depăşit euro în schimburile comerciale

Yuanul „a ajuns cea mai bună“ valută de pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.12.2013, 20:14 3666

Yuanul s-a apreciat ieri la un nivel record în raport cu dolarul, iar cererea fără precedent a determinat analiştii să spună că moneda Chinei este „cea mai bună“ din întreaga lume. Yuanul a depăşit deja euro în tranzacţiile comerciale, având în faţă doar dolarul.

Încurajată de date privind comerţul, banca centrală a Chinei a împins agresiv yuanul în ultimele zile la cel mai ridicat nivel de după reevaluarea din 2005, scrie CNBC. Marţi, cursul de mijloc al monedei chinezeşti a fost stabilit la 6,1114 unităţi pentru un dolar. Moneda

s-a apreciat ulterior la 6,0703 yuani pentru un dolar. Banca centrală a Chinei controlează cursul de schimb al yuanului, limitându-i oscilaţia la 1% de ambele părţi ale punctului de mijloc fixat.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai bună monedă de pe planetă“, a afirmat Stuart Oakley, analist la Nomura. Pe lângă datele pozitive privind economia şi semnele că planurile de reformă pro­gresează, analistul a mai identificat ca sursă de putere pentru yuan cererea fără precedent pentru moneda chinezească din partea fondurilor suverane, companiilor şi investitorilor de retail din toată lumea.

Cererea fără precedent reflectă faptul că, „spre deosebire de alte monede, yuanul stă pe propriile picioare“, a adăugat Oakley. China a înregistrat în noiembrie cel mai mare surplus comercial din ultimii patru ani, datorită accelerării exporturilor şi încetinirii importurilor.

Datele pozitive au încurajat speranţele că banca centrală nu va mai ţine strâns în cleşte yuanul, ceea ce ar putea duce la aprecierea monedei.

Întărirea yuanului face parte din strategia de reechilibrare a economiei

Yuanul a fost anul acesta unul dintre cei mai buni performeri asiatici, urcând cu  2,5% faţă de dolar. Spre comparaţie, yenul japonez s-a depreciat cu 20%, în timp de rupia a coborât cu 11,2%.

Analiştii consideră că întărirea monedei este un element important al reechilibrării Chinei, al trecerii celei de-a doua economii ca mărime din lume de la una bazată pe investiţii la una propulsată de consum.

„Al treilea plen al Partidului Comunist a fost foarte important. Am văzut reforme uriaşe, oamenii au fost chiar surprinşi de cât de radicale au fost schimbările, iar yuanul mai puternic face parte din ajustare. Yuanul este una din principalele recomandări ale noastre pentru anul viitor“, a spus Jonathan Webb, analist la Jefferies Bache.

Săptămâna trecută, Societatea pentru Teleco­municaţii Financiare Interbancare Globale (SWIFT) a anunţat că yuanul a depăşit pentru prima dată euro şi a devenit a doua cea mai utilizată monedă în schimburile comerciale internaţionale, după dolar.

Yuanul  a avut o cotă de 8,66% în luna octombrie în scrisorile de credit şi plata schimburilor comerciale, în urcare de la 1,89% în ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Societăţii pentru Teleco­municaţii Financiare Interbancare Globale, care operează cea mai mare reţea electronică interbancară de transmitere de informaţii privind tranzacţiile financiare.

În acelaşi interval, cota monedei euro a scăzut de la 7,87% la 6,64%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO