ZF 24

Zece întrebări la care trebuie să răspundă la angajare o stewardesă

Zece întrebări la care trebuie să răspundă la...

Autor: Mirabela Tiron

06.01.2015, 16:30 7198

Salariile atractive şi posibilitatea de-a călători în toată lumea determină tot mai  multe persoane să aplice pentru jobul de însoţitor de bord.

Setul de criterii pe care un candidat trebuie să le îndeplinească variază de la o companie aeriană la alta, însă cele mai multe condiţii sunt legate de înălţime, cunoaşterea unei limbi străine, tipul de temperament şi abilitatea de-a înota. Din România vor recruta anul acesta compania aeriană Qatar Airways, cu sediul în Doha, dar şi gigantul low-cost Ryanair, care are zboruri directe spre Londra, Dublin şi Bruxelles din Capitală. Candidaţii care vor să devină însoţitori de bord pentru compania Ryanair trebuie mai întâi să răspundă la zece întrebări dintr-un chestionar online, urmând ca cei care corespund cerinţelor să fie chemaţi la un interviu pe 23 ianuarie, care va avea loc în Bucureşti.

Cele zece întrebări la care trebuie să răspundă candidatul interesat de jobul de însoţitor de bord, conform chestionarului de pe site-ul crewlink.ie, sunt:

- Ai înălţimea între 1,57 metri şi 1,88 metri?

- Ai vederea bună (se acceptă şi lentile de contact)?

- Poţi să înoţi 20 de metri fără ajutor?

- Ai întâmpina dificultăţi dacă ai lucra în limba engleză?

- Eşti apt din punct de vedere fizic?

- Eşti o persoană muncitoare, flexibilă? 

- Eşti o persoană prietenoasă?

- Cum reactionati in situatii stresante?

- Ai sau poţi să aplici pentru un paşaport european?

- Ai vreun dosar penal?

Dacă oficialii Ryanair îşi văd potenţialii candidaţii la interviu după o selecţie iniţială făcută online, reprezentanţii Qatar Airways organizează o sesiune de recrutare de tip Open Day (Zi Deschisă) în cadrul unui hotel din Bucureşti (adică potenţialul candidat se prezintă la interviu cu actele solicitate, fără să se înscrie iniţial pe site-ul companiei). Candidaţii trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani, să aibă minimum studii liceale, să fie apţi din punct de vedere medical, disponibili pentru relocarea în Doha (Qatar), să ajungă la 2,12 metri (cu braţul întins deasupra capului), să fie sociabili.

Dacă în România salariul unei însoţitoare de bord începe de la 1.500 de lei (340 de euro), în străinătate depăşeşte 1.000 de euro net pe lună. Salariul variază în funcţie de numărul de ore zburate. De regulă, un însoţitor de bord are cel puţin 12 zboruri pe lună.

Companiile aeriene din Golf caută periodic însoţitori de bord din România, postând anunţuri pe propriile  site-uri. Cei mai mulţi angajaţi români, 688 de persoane (din care 534 fac parte din echipajul de bord –însoţitori de bord şi piloţi) , îi are compania aeriană Emirates, cu venituri de circa 20 miliarde de dolari anual, potrivit datelor disponibile anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO