ZF 24

ZF Live Alin Negrescu, tax partner, KPMG: Este rezonabil să apară suspiciuni în legătură cu amnistia fiscală pentru că măsura a fost decisă prea rapid, iar comunicarea a fost spre zero. apar suspiciuni, cei care au fost de bună credinţă sunt nemulţumiţi, iar beneficarii se pot aştepta la o ciclicitate a amnistiilor fiscale

Alin Negrescu, tax partner, KPMG: 
În ultimii 10 ani am avut patru amnistii fiscale, ultima fiind acum aproximativ doi-trei ani. De fiecare dată, scopul a fost acela de a colecta resurse financiare suplimentare, ceea ce nu este neapărat în regulă. Succesul unei amnistii fiscale depinde foarte mult şi de măsurile suplimentare pe care autorităţile le implementează, măsuri care să depăşească simpla colectare de venituri pe termen scurt.
Vorbim despre o cifră estimată de aproximativ 9 miliarde de lei pe care autorităţile speră să o colecteze în urma acestei amnistii. Eu aş îndrăzni să cred că suma va depăşi 9 miliarde de lei, pentru că nu mi se pare o sumă foarte mare.

Alin Negrescu, tax partner, KPMG: În ultimii 10 ani am avut patru amnistii fiscale, ultima fiind acum aproximativ doi-trei ani. De fiecare dată, scopul a fost acela de a colecta resurse financiare suplimentare, ceea ce nu este neapărat în regulă. Succesul unei amnistii fiscale depinde foarte mult şi de măsurile suplimentare pe care autorităţile le implementează, măsuri care să depăşească simpla colectare de venituri pe termen scurt. Vorbim despre o cifră estimată de aproximativ 9 miliarde de lei pe care autorităţile speră să o colecteze în urma acestei amnistii. Eu aş îndrăzni să cred că suma va depăşi 9 miliarde de lei, pentru că nu mi se pare o sumă foarte mare.

Autor: Ramona Cornea

22.09.2024, 11:20 636

„Amnistia trebuie să fie dată cu titlu de excepţie, într-un context cu totul special, să aibă un scop foarte bine definit.“

Recent intrată în vigoare, amnistia fiscală continuă să provoace nedumeriri: oare a fost dată doar cu scopul declarat public, acela ca statul să adune la buget 9 miliarde de lei suplimentari – o picătură de apă în oceanul de nevoi al guvernului? Sau e ceva cu dedicaţie?

„Este rezonabil să apară suspiciuni. Această comunicare s-a făcut extrem de deficitar şi, dincolo de scopul acestei măsuri pentru persoanele fizice, era necesar ca autorităţile fiscale să vină şi cu explicaţii cu privire la măsurile de noutate care apar cu privire la reducerea obligaţiei fiscale restante“, a spus Alin Negrescu, tax partner, KPMG, la emisiunea ZF Live. „Graba cu care s-a aprobat această ordonanţă de urgenţă, fără să existe o consultare şi un dialog real cu mediul de afaceri, a fost o surpriză. Trebuie să avem în vedere că totuşi vorbim de un instrument absolut excepţional, pe care autorităţile îl au la îndemână şi îl folosesc din când în când. Comunicarea, consultarea cu mediul de afaceri, cu publicul căruia i se adresează, cu persoanele fizice autorizate, comunicarea legată de scopul, de utilitatea şi de oportunitatea amnistiei este una extrem de importantă. Este una de care depinde, în mare măsură, şi succesul acestei amnistii. Altfel, există acest risc de apariţie a unui sentiment de neîncredere, de naştere a tot felul de speculaţii cu privire la scopul real al amnistiei.“

Ordonanţa de urgenţă care prevede, printre altele, amnistia fiscală din 2024 a guvernului Ciolacu a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul a păstrat în forma publicată în Monitorul Oficial prevederile legate de ştergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei, dar şi a accesoriilor la datorie: dobânzi şi penalităţi, dacă datoria se plăteşte până pe data de 25 noiembrie.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro