ZF 24

ZF Live: Lenke Iuhos, psiholog şi consilier comportamental: Liderii transmit energie în organizaţie prin atitudine, zâmbet, dar şi cunoaştere de sine

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.07.2018, 15:20 714

Flexibilitatea, renunţarea la ste­reotipii, zâmbetul, atitudinea pozitivă, dar şi cunoaşterea de sine sunt elementele care pot aduce succesul într-un business, a spus Lenke Iukos, psiholog şi consilier comporta­mental în cadrul emisiunii de business ZF Live, despre cum liderii unei companii pot transmite energii pozitive angajaţilor.

„În primul rând, trebuie să acţionăm şi să ne placă fiecare zi din viaţa noastră. În al doilea rând, trebuie să ne lăsăm de ste­reo­tipii, ceea ce necesită o flexibilitate în gân­dire, iar al treilea element ar fi ca liderii de organizaţii să se ocupe de ei, să se cu­noas­­că şi să îşi iubească viaţa“, spune Lenke Iuhos.

Psihologul şi consilierul comporta­mental Lenke Iukos este de părere că persoanele care au o gândire flexibilă au mai multe şanse de reuşită, deoarece este important ca cei ce deţin funcţii de conducere să poată identifica problemele şi mai apoi să găsească o metodă de rezolvare.

„Flexibilitatea în gândire înseamnă că văd problema şi pot să o analizez. Spre exemplu, dacă trebuie să fac un proiect, trebuie să mă gândesc dacă sunt în stare să îl realizez, ce aşteptări am eu de la el şi ce aşteptări au şefii mei. Ar fi bine să ne folosim de această gândire mentală, de acţiuni mentale. În situaţii de criză trebuie să vezi ce poţi să faci, care este problema, care sunt strategiile de lucru“.

Un alt element important care aduce randament în rândurile angajaţilor dintr-o companie este atitudinea pe care şefii o au în faţa personalului pe care îl conduce. Spre exemplu, tonalitatea vocii, gesturile, ener­gia cu care se prezintă la muncă, reprezintă ele­mente care îi fac pe angajaţi să se implice mai mult în activităţile de la locul de muncă şi, de asemenea, să aibă un randament mai mare.

„Atitudinea, energia pozitivă, zâmbe­tul, dar şi vestimentaţia duc la succes. Plus că şi conduitele de la locul de muncă trebuie să fie aceleaşi cu conduitele pe care le am când ies la o cină, sau la o întâlnire cu angajaţii, pentru a nu exista dezechilibru. Trebuie să te comporţi cu ceilalţi aşa cum îţi doreşti să se comporte ei cu tine, şi trebuie să ne acceptăm aşa cum suntem.“

Lenke Iukos a adăugat că liderii trebuie să fie mereu atenţi  la reacţiile persoanelor cu care lucrează, pentru că reacţiile lor reprezintă răspunsuri la efectele produse de ei. De altfel, în momentul în care ajungi într-o funcţie de conducere este necesar să te cunoşti pe tine. Cunoaşterea de sine te ajută să gestionezi mai bine situaţiile de criză şi să reprezinţi unitar instituţia sau compania pe care o conduci.

„Liderii sunt un efect. Un lider poate avea o energie orientată pe sarcină, poate avea o energie orientată pe mediul înconjurător sau poate avea o energie orientată pe sine, iar ultima variantă face diferenţa“.

Psihologul Lenke Iuhos a terminat Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ din Cluj-Napoca, apoi a devenit licenţiată în cadrul Facultăţii de Psihologie din cadrul UBB. După absolvirea facultăţii, ea a activat ca profesor în învăţământul primar în liceele din Cluj.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO