ZF 24

ZF Live. Oana Botolan Datki, CTeam Human Capital: Creşterile salariale sunt recalculate sau îngheţate. „Pentru anul acesta erau prognozate creşteri salariale de cel puţin 4% - 5%, iar în IT chiar de 8%“

Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital

Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital

Autor: Ramona Cornea

07.04.2020, 19:50 342

Creşterile salariale preconizate a fi între 4% şi 8% la începutul acestui an sunt recalculate sau îngheţate în această perioadă din cauza crizei create de pandemia de COVID-19, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital.

„În plus faţă de şomaj vor mai fi alte schimbări pe piaţa muncii, adică deciziile companiilor în ceea ce priveşte creşterile salariale. Evident că acestea se vor modifica. Pentru anul acesta erau prognozate creşteri salariale de cel puţin 4% - 5%, în IT chiar de 8%. În acest moment, lucrurile sunt recalculate şi cel puţin îngheţate“, a declarat Oana Botolan Datki în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Oana Botolan Datki crede că încă nu poate fi vorba de scăderi salariale în companiile multinaţionale private din domenii precum IT, banking, telecom şi alte sectoare care încă funcţionează şi au nevoie de oameni.

„Sunt companii unde volumul de muncă este foarte mare în momentul de faţă, iar când oamenii buni care ţin contractele vor decide să plece, vom avea o mare problemă. În consecinţă, este prematur să vorbim despre scăderi salariale în domeniul privat, în companiile multinaţionale. Aici mă refer la companiile multinaţionale, la cele medii şi mari. Pentru IMM-uri, lucrurile stau total diferit, adică pentru ele va fi mult mai dificil. La nivel de IMM-uri vorbim despre scăderi ale volumului de muncă, despre faliment, suspendări, foarte multe soluţii pe care sunt forţaţi să le ia“, a explicat ea.

Salariile de top din marile companii de la nivel au fost îngheţate sau chiar au scăzut în această perioadă. „Nu a scăzut neapărat salariul, cât toate celelalte bonusuri, tot pachetul de beneficii, pentru că oamenii din aceste poziţii au luat decizia de a da un exemplu şi de a ajuta şi a sprijini compania. Nevoile candidaţilor sunt afectate de această situaţie, iar pretenţiile au scăzut, mai ales în zona de top management“, afirmă Oana Botolan Datki. În ceea ce priveşte principalele preocupări ale companiilor în această perioadă, ea spune că angajatorii au fost preocupaţi de organizarea muncii de acasă la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, iar acum fac planuri încât să poată rezista cât mai mult în piaţă.

„În ultima parte a lunii martie şi începutul acestei luni, subiectele principale de discuţie cu angajatorii au fost legate de reaşezarea lucrurilor în contextul actual, respectiv munca de acasă, cu tot ceea ce presupune acest lucru, iar acum la ordinea zilei este bugetarea şi pregătirea din aproape în aproape. În momentul de faţă se fac planuri pe termen foarte scurt, cu variante foarte flexibile şi cu bugete pe cât posibil îngheţate astfel încât să poată rezista cât mai mult timp“, concluzionează Oana Botolan Datki.

"Dacă într-adevăr angajatul a preluat şi munca unui alt coleg care a plecat sau care nu poate lucra, dacă face mult mai mult sau lucruri diferite, cred că doar atunci se poate discuta despre o modificare salarială’’, a adăugat aceasta.,,Totul depinde de situaţia companiei în care lucrezi şi de contribuţia care ţi se cere în timpul crizei. În opinia noastră, puţine industrii îşi vor permite măriri de salarii în 2020. Problema tuturor e mai degrabă menţinerea locurilor de muncă’’, a precizat Raluca Pârvu, business manager la o firmă de consultanţă în resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO