ZF 24

ZF Power Summit 2014, arena de discuţie a celor mai fierbinţi subiecte din energie. Marea Neagră şi reorganizarea sistemului de producţie, din nou sub lupă

galerie foto

galerie foto

Autor: Roxana Petrescu

27.01.2014, 18:41 397

Cea de-a treia ediţie a evenimentului ZF Power Summit, care anul acesta va avea loc în perioada 25-26 februarie, îşi propune să ducă mai departe dezbaterile despre cele mai fierbinţi subiecte din pia­ţa energiei alături de invitaţi de marcă, repre­zentanţi ai statului, reglementatori, executivi de top şi mari consumatori de energie.

Una dintre temele care au fost dezbătute în am­bele ediţii de până acum ale ZF Power Summit este orga­nizarea sistemului energetic local, mai precis separarea în funcţie de sursă a producătorilor de electricitate. În ciuda intenţiilor anunţate de autorităţi, problema persistă, ea fiind adusă din nou în atenţie chiar la începutul acestui an de către Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie termo din ţară.

„Este absolut iraţional să stau în piaţă şi să con­curez cu Hidroelectrica. Acolo curge apa, eu am mii de oameni în mine. Da, aş vrea să se rupă Hidro­electrica, aş vrea o hidrocentrală ca Lotru. Noi trebuie să func­ţionăm în bază (constant - n.red.), iar vârfurile trebuie aco­perite cu hidro. Ar trebui să fie 3-4 astfel de companii care să concureze între ele“, spunea recent Ciurel.

Anul trecut, la ZF Power Summit 2013, Cons­tantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, spunea că România este singura ţară din UE care are com­plexuri energetice sau companii care funcţionează pe o singură sursă. „Nu poţi să pui pe o piaţă concurenţială liberă cărbunele să concureze cu apa. Trebuie creat un mix care să le permită companiilor să pornească pe picior de egalitate pe piaţă. Important este să creăm două-trei companii puternice care să poată fi jucători şi pe piaţa bursieră, dar şi pe piaţa energiei electrice“, spunea atunci Constantin Niţă.

WikiZF: Profilul companiei CE Oltenia

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

În ciuda acestor declaraţii, nimic nu s-a schimbat în sistemul de producere a energiei, iar listarea la Bursă a marilor producători nu face decât să îngreuneze restructurarea promisă.

Marea Neagră şi potenţialul de gaze naturale de la mari adâncimi a fost un alt subiect intens dezbătut în cele două ediţii ale ZF Power Summit de până acum.

„Căutăm oportunităţi în care resursele sunt suficient de mari pentru a se încadra în portofoliul ExxonMobil. Înainte de asocierea cu Petrom aveam date disponibile tuturor şi făcusem anumite studii geologice care au arătat că sunt elemente pozitive în oportunităţile din Marea Neagră“, spunea anul trecut John L. Knapp, director general, al ExxonMobil Explo­­ration & Production România.

Anul acesta Petrom alături de ExxonMobil se pregătesc pentru forarea celei de-a doua sonde de explorare în perimetrul Neptun după succesul înregistrat cu prima sondă, Domino-1. Astfel, paşii care vor fi făcuţi mai departe în Marea Neagră, dar şi pla­nurile privind reorganizarea sistemului de pro­ducţie de energie vor fi doar câteva dintre subiectele care vor fi dezbătute anul acesta, în cadrul unei noi edi­ţii a ZF Power Summit în perioada 25-26 februarie.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Invitaţi la ZF Power Summit 2012

Octabvian Lohan, fost director general al Transelectrica, actual director al Dispecerului Energetic Naţional: Lucrul cel mai puţin bine făcut în industrie în ultimii ani este această restructurare în care au fost repartizaţi producătorii pe categorii de costuri. Niciun guvern nu a reuşit să ducă mai departe restructurarea.

Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom: Cred că descoperirea din Marea Neagră este o veste îmbucurătoare pentru România. Această descoperire deschide un nou teritoriu. Am arătat că prin tehnologii, prin măsuri de dezvoltare putem să mai găsim petrol într-o ţară care produce petrol de o sută de ani.
 

Invitaţi la ZF Power Summit 2013

Constantin Niţă, ministru delegat pentru energie: Suntem singura ţară din UE care are complexe energetice sau companii care funcţionează pe o singură sursă. Nu poţi să pui pe o piaţă concurenţială liberă cărbunele să concureze cu apa. Trebuie creat un mix care să le permită companiilor să pornească pe picior de egalitate pe piaţă. Important este să creăm două-trei companii puternice care să poată fi jucători şi pe piaţa bursieră, dar şi pe piaţa energiei electrice.

John L. Knapp, director general al ExxonMobil Exploration & Production România:  Căutăm oportunităţi în care resursele sunt suficient de mari pentru a se încadra în portofoliul ExxonMobil. Înainte de asocierea cu Petrom aveam date disponibile tuturor şi făcusem anumite studii geologice care au arătat că sunt elemente pozitive în oportunităţile din Marea Neagră. Piaţa românească va avea o parte importantă. Nu există niciun motiv pentru care gazul nu s-ar duce în România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO